De som kjenner meg vet at Helle – min fantastiske kone – har skapt en fiktiv figur hun kaller Fashionistaen som lever sitt merkverdige liv på Instagram med hashtaggen #dagensfashionista. De som ikke kjenner meg like godt tror derimot rett som det er at Fashionistaen er meg, men dette er feil. Jeg har bare en rolle i prosjektet, og uheldigvis (?) betyr det at jeg er frontfigur for galskapen.

Da Helle nylig kom hjem fra en lang tur til Oregon vanket det en gave i form av boken Bitterman’s Guide To Bitters And Amari, en nerdete innføring i bitter og amari for oss som er glad i Negroni, Sazerac og andre forholdsvis alkoholsterke cocktails. Både bitter og amari er bitre ingredienser («amaro» er italiensk for «bitter»), der bitter er konsentrerte smaksekstrakter ment for å krydre og amari er konsentrerte smaksekstrakter ment for å drikke. Bruken av de to har altså med mengden å gjøre.

Les også: Jakten på den perfekte Negroni

Jeg skal ikke foredra mer om dette, men boken inneholder naturligvis en rekke oppskrifter også på spennende cocktails (og matretter), og hva skuet mitt øye om ikke en cocktail med navnet Fashionista! Det sa seg selv at den måtte prøves.

Dette trenger du for å lage en Fashionista. Foto: Helle Øder Valebrokk

Heldigvis gjennomførte Helle en omfattende vermuttest før jul, slik at vi har huset fullt, inkludert de to vermutene som kreves for å lage en Fashionista. Jeg er sikker på at disse kan erstattes av noen andre vermuter, men de færreste har vel stort mer enn et par flasker Martini eller Cinzano stående uansett, så her må du på polet. Antica Formula og Punt e Mes er de to du trenger. De har flere bruksområder og smaker nydelig også på egen hånd. Antica Formula regnes som verdens eldste vermut med en 200 år lang historie, mens Punt e Mes kjennetegnes som en spesielt bitter vermut.

Bruk bourbon av god kvalitet, gjerne Bulleit. Foto: Helle Øder Valebrokk

Slik lager du en Fashionista:

4 cl bourbon (gjerne Bulleit)
1,5 cl Punt e Mes
1,5 cl Antica Formula
3 dråper Angostura Bitter

Alt blandes i en shaker med fem-seks isbiter. Rist godt og sil over i et lite cocktailglass eller en liten champagneskål. Pynt med en stripe sitronskall og en stripe appelsinskall, og hvis du vil kan du også ha i en stor isbit. Det er en alkoholsterk cocktail, men bourbonen balanseres fint av bitterstoffene og er rund i all sin fylde.

Skål og hikk!

Simsalabim, det er servert! Foto: Helle Øder Valebrokk