Onkel Tuka
«O helga natt – dagen lang»
(Hot Sauce Records)
[usr 6 text=»false»]

Det var vel egentlig bare et tidsspørsmål før denne kom. Det har liksom i alle år ligget i Onkel Tukas natur at de med sin spenstige geriljagospel er særs godt eslet for å snekre sammen litt julemusikk. Nå har deres modus operandi med skillingsviser som møter bluegrass som møter gospel alltid hatt en betydelig religiøs slagside, og «O helga natt – dagen lang» er intet unntak. Vel å merke med litt fandenivoldsk og hedensk innfallsvinkel. Det er rett og slett en stor glede å presentere verdenspremieren på haldenbandets utmerkede julelåt her på bloggen NU!

Jeg har gitt meg selv forbud mot å spille de mest åpenbare julelåtene i år, og det betyr ingen «Last Christmas», ingen «Driving Home For Christmas», og ingen «Mary’s Boy Child» i Boney M-versjon, for å ha nevnt noen få. Av den grunn må jeg fylle på med alternative julesanger, og da kommer «O helga natt – dagen lang» meget godt med. Det er i grunnen påfallende hvor mange artister – ofte gode sådanne – som år etter år kommer med nye julesanger. I så måte kan 2018 sies å være et meget godt år for dem av oss som er litt roots/country/americana-interesserte, med hele album med ny julemusikk fra blant annet Rodney Crowell, The Mavericks og J.D. McPherson. Og nå altså en helt strålende single med Onkel Tuka.

Her spretter det av gårde i fint bluegrassdriv, og er det én ting man trygt kan kalle «O helga natt – dagen lang» så er det medrivende. Dette er en usedvanlig fengende og ikke minst allsangvennlig julesang som indikerer at bandet vet hva som trengs for å lykkes i sjangeren. Med sitt enkle refreng som bare går «Jeg så Karl-Bertil Jonsson for sjuende gang, og sang O helga natt, dagen lang» og litt «Ooh-ooh-ooh-koring» er det ikke så mye mer du trenger for både og komme i godt humør og julestemning. Vel, når jeg tenker etter trenger du kanskje å spille den mer enn én gang. Den tikker inn på fattige, men effektive to minutter og 45 sekunder, og jeg får iallfall umiddelbart behov for å spille den på nytt. Flere ganger.

Som den årvåkne leser nå vel også for lengst har forstått er «O helga natt – dagen lang» en sang breddfull av barnlig nostalgi. For å forklare det ytterligere gir vi like godt ordet til Onkel Tukas egen Håkon Ohlgren som i tillegg til å synge med fynd og klem har skrevet melodien sammen med Kjetil Johnsen alias Kjell Pop og teksten helt alene:

Svensk TV gjorde et uutslettelig inntrykk på oss som vokste opp ved grensa på 70-tallet. Vi hadde en haug med svenske helter; Sten Åke Cederhök, Ralf Edström, Ronnie Petterson og Bjørn Borg, for å nevne noen få. Vi var forelska i Malin fra Saltkråkan (det er vi fortsatt …), og hver julaften satt vi klistra foran fjernsynsskjermen og venta på Arne Weise. Han var fast programvert på den store dagen fra 1972 til 2002. To minutter på tre tente han et levende lys i studio, ønsket god jul og satte i gang tegnefilmene om Kalle Anka och alla hans vänner.

Litt utpå kvelden kom likevel den største helten av dem alle, nemlig Karl Bertil Jonsson. Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton er den geniale historien om 14-åringen som jobber som ferievikar på posten og i hemmelighet sorterer pakker etter hvor mye mottakeren av pakkene tjener. Så tar han de pakkene som skal til de aller rikeste og deler ut til de fattigste i stedet. Karl Bertil sin helt er naturligvis Robin Hood.

Da ser vi videoen, regissert av Les Lee Havers, og hører «O helga natt – dagen lang»:

Sjekk også: Elton Johns eviggrønne «Your Song» som julesang