Sunturns
«The Day Before The Day»
(Arch Records)
[usr 6 text=»false»]

Jeg har aldri vært særlig interessert i å gå i kirken for å se julekonserter i desember. Ikke til forkleinelse for artistene som har en gyllen mulighet til å spe på inntekten i førjulstiden – jeg forstår dem godt – men det er ikke helt for meg. Jeg har likevel fått min egen musikalske førjulstradisjon. Parkteatret Scene i Oslo er min «kirke» et par-tre timer en kveld i desember hvert år når oslobandet Sunturns med oppvarmingsartister fyrer opp instrumentene og spiller sine selvkomponerte, «alternative» julesanger og noen velvalgte covere, som Ramones’ «Merry Christmas (I Don’t Wanna Fight Tonight)» og Lows «Just Like Christmas». Når jeg står med en duggfrisk øl i hånda sammen med gode venner ved baren på platået bakerst i salen og hører disse velklingende tonene strømme mot meg, da får jeg julestemning.

Sunturns eksisterer bare denne ene dagen i året, bortsett fra når de øver eller spiller inn nye julesanger. Resten av tiden benyttes i andre band og til andre jobber. De har gitt ut to fine plater – Christmas og Christmas II – og på et tidspunkt kommer nok Christmas III også. I fjor kom to nye sanger – «Colibri Heart» og «I Do» – og nå får vi enda en, den nydelige «The Day Before The Day» som har premiere her på bloggen akkurat nå.

«The Day Before The Day» er i sin helhet skrevet og fremført av multiinstrumentalisten Sjur Lyseid som senest markerte seg som produsent og altmuligmann på Nora Kostansens flotte debutalbum Words Left To Say og var involvert i Hockneys enda flottere debutalbum Vacation. I likhet med ganske mange av julesangene til Sunturns er den ettertenksom, reflekterende og problematiserende i forhold til en høytid som for mange fortoner seg tung, hvor alle følelser blir ekstra sterke og forventninger knuses. Nå er det i og for seg ikke så mye ren dramatikk over «The Day Before The Day», men fortellerpersonen har mye å tenke på.

We’re heading upstream
It’s been another year
You said: «The worst one, the end is near»
But in the wake of something new
I need direction
I don’t wanna choose

And then a pause
moves through the room
For our lost ones, for all our youth
We’re not the same as we once were
Got sharper elbows
but softer words

It’s a cold December day
How the warm blood in my veins wants me to change
I am losing faith

Det er bare begynnelsen, og det er heller ikke slik at melodien eller arrangementet legger noen demper på melankolien. «The Day Before The Day» er den perfekte pianoballade med nydelige strykere (på boks?), dombjeller (eller tamburin, da) og tristessenivået skrudd på maks. Det er utspekulert vakkert og befester Sjur Lyseids posisjon som låtskriver. Han er også ansvarlig for nydelige «The Storm», en av favorittene mine fra Christmas II, og fjorårets «I Do».

Årets Sunturns-konsert på Parkteatret foregår fredag 14. desember. Hold ølen kald, sier jeg bare. Jeg kommer!

Sjekk også: Onkel Tukas superfengende julelåt «O helga natt – dagen lang»