Århus er Danmarks nest største by – et koselig, vakkert, spennende og fredelig alternativ til hektiske København.
Der den danske hovedstadens sentrumsstrøk er spredt over et større område, er Århus adskillig mer kompakt. Det er enkelt å bevege seg til fots gjennom byen, avstandene er korte, og tempoet er generelt roligere.
Hvor bør vi begynne når vi skal lovprise Århus? Jo, med beliggenheten. Byen ligger nydelig til ved fjorden og er omkranset av tett bøkeskog. I skogbrynet finner vi det vakre Marselisborg Slott som tilhører den danske kongefamilien som ofte benytter seg av det som opprinnelig var en folkegave – gjerne om sommeren. Når de kongelige ikke bor der er slottsparken åpen for publikum.
Slottet ligger i utkanten av Marselisskogen som strekker seg flere mil langs fjorden sør for byen. I juni annethvert år kan du her oppleve utstillingen Sculptures by the Sea som består av et 40-50-talls store installasjoner som på forskjellig vis er integrert i naturen, både i selve skogen og ute i fjorden. I år varer utstillingen fra 5. juni til 5. juli, og du kan lese mer her:
Det nå 11 år gamle museet ARoS har satt Århus på kulturkartet for alvor, ikke minst takket være den enorme «regnbue»-installasjonen på taket. Det er en sirkelformet glasstunnel av farget glass som gir en fantastisk utsikt over byen, laget av den dansk-islandske kunstneren Olafur Eliasson. Tunnelen er synlig fra lang avstand og er blitt et slags flerfarget symbol for Århus som by.
Utenfor sentrum ligger også det nye Moesgaard Museum som åpnet dørene sist oktober. Dette er et hypermoderne arkeologisk museum som viser hvordan menneskene i området levde før.
Men Århus handler om adskillig mer enn kultur. Det er en by der det er enkelt å leve det gode liv. En venninnetur en helg eller en svipp innom med familien hvis dere likevel er på ferie på Jylland. For de mange nordmenn som leier sommerhus i Danmark er Århus aldri lenger enn en hyggelig biltur unna.
Gågatenettet i Århus sentrum strekker seg på begge sider av byelven/kanalen som bare går under navnet Aarhus Å eller «åen». Her er Århus-avdelingen av varehuset Magasin som vi også kjenner fra København og et utvalg uteserveringer.
Århus har også et koselig område som kalles Latinerkvarteret, et brosteinsbelagt strøk med hyggelige småbutikker og ditto serveringssteder. Lav bebyggelse, små torg, hyggelige bakgårder og en flott domkirke er blant attraksjonene.
Jægerborgsgade lenger inn i byen er også spesielt verdt å trekke frem. Den har etablert seg som Århus’ beste matgate med et knippe spesialforretninger, kafeer og restauranter, samt noen andre butikker, blant annet en vinforretning der du kan smake før du bestemmer deg for hvilke viner du vil kjøpe. Slikt opplever vi ikke her hjemme!
Velger du å kjøpe en flaske vin her og det er en fin dag, kan vi anbefale at du samtidig plukker opp litt god mat i noen av de andre butikkene eller bare kjøper en sandwich og har piknik i en av byens parker, for eksempel Botanisk hage.
Er du i det strøket bør du legge turen innom Den Gamle By, et stort utendørsmuseum av samme type som Norsk Folkemuseum på Bygdøy eller Maihaugen på Lillehammer. Det er en spennende opplevelse for både barn og voksne, med et større antall skuespillere iført gammeldagse kostymer som gjør besøket ekstra levende. Her er også kafé og butikker og masse å finne på.
Og apropos ting å finne på. Århus har sitt eget tivoli, en vakker og spennende fornøyelsespark som heter Tivoli Friheden, en mindre versjon av den du finner i København. Har du barn, er dette stedet å dra.
Århus må rett og slett oppleves. Det er en by som vokser på deg for hvert besøk, og til storby å være, virker den liten og forbausende intim. For min del er den rett og slett et utmerket alternativ til København.
OBS! Denne reportasjen har tidligere stått på trykk i Se og Hør.