Med fare for å låte klysete: Jeg har vært mye rundt på de mest kjente turistøyene i Det indiske hav – Mauritius, Seychellene, Maldivene, Lamu og der jeg er nå, Zanzibar – og blant de mange tingene jeg har lært på mine reiser er at John Denvers eviggrønne countryslager «Take Me Home, Country Roads» på mystisk vis er blitt en slags nasjonalsang her nede. Ikke nok med det, den er også berømt på det østafrikanske fastlandet, iallfall både i Kenya og Tanzania, og sikkert flere andre. Jeg aner ikke hvordan det har skjedd, men det er en sang du hører overalt – i forskjellige lokalt tilpassede versjoner.

Stone Town på Zanzibar minner ikke så veldig om West Virginia. Foto: Erik Valebrokk
Stone Town på Zanzibar minner ikke så veldig om West Virginia. Foto: Erik Valebrokk

Det kan ha å gjøre med Toots & The Maytals’ coverversjon fra 1973, utgitt to år etter John Denvers original. Der skifter Toots ut nøkkelsetningen «Almost Heaven, West Virginia» med «Almost Heaven, West Jamaica», og her i Det indiske hav blir det gjerne «Almost Heaven, West Mauritius» eller «Almost Heaven, Western Lamu». Så på så å si alle resorter og barer og restauranter i Det indiske hav hører du en eller annen versjon av «Take Me Home, Country Roads». Det er i grunnen ganske komisk at en sang som i 2014 ble utpekt til West Virginias offisielle statssang er en sikker vinner hvor enn du kommer i Det indiske hav. Senest i går, da Helle og jeg var på den smålurvete men veldig hyggelige strandbaren Livingstone’s i Stone Town, spilte bandet en versjon – utrolig nok uten å endre teksten.

Her ser du et lite og meget skramlete klipp fra «zanzibaren», over finner du Denvers originale «Take Me Home, Country Roads». Fine saker!