Takk og lov for norske bønder, og takk og lov for Bondens marked! Stolte, hardtarbeidende mennesker som produserer maten vi spiser har et til de grader ufortjent rykte blant folk i byene, mye på grunn av skrotinger med tvilsomme politiske preferanser og utstrakt bruk av uttrykket «sugerør ned i statskassa». Norske bønder er underbetalte, lever i konstant usikkerhet for om gårdene deres vil overleve, står opp midt på svarte natta for å melke kyr og sanke egg, alt dette for at du og jeg skal få frokost og for at de selv skal kunne tjene til livets opphold. Så godt det da lar seg gjøre. Og der mange blant oss klager over at de fem eller seks ferieukene er i minste laget og at helgen ikke kan komme fort nok når vi kreker oss til jobb mandag morgen, kan bøndene bare glemme helgefri og lange sommerferier.

Ole Martin Kildahl fra Bakken Øvre Gårdsmat får sving på pølser og burgere.
Ole Martin Kildahl fra Bakken Øvre Gårdsmat får sving på pølser og burgere.

Så takk skal dere ha, dere gjør en uvurderlig jobb!

Det var politikken, nå til det dette innlegget egentlig skulle handle om, Bondens Marked. Det er et landsomfattende prosjekt der norske småprodusenter er samlet i et slags samvirke, og hver vår og høst spesielt kommer et utvalg av disse til forskjellige utsalgssteder i Oslo.

Thomas Stebergløkken fra Heidal Landbruksprodukter pusher viltkjøtt på Helle. Og lykkes.
Thomas Stebergløkken fra Heidal Landbruksprodukter pusher viltkjøtt på Helle. Og lykkes.

I dag var nest siste markedshelg før sommeren, på Valkyrie plass på Majorstuen, så Helle og jeg dro for å sjekke utvalget. Vi har to favorittprodusenter av kjøttprodukter, Haugen Gardsmat fra Flåm i Sogn og Fjordane og Heidal Landbruksprodukter fra Nedre Heidal i Gudbrandsdalen. I dag var bare Thomas Stebergløkken fra Heidal på plass, og han har alltid noe godt med seg. Han har et mobilt slakteri som gjør at dyra slaktes på stedet og ikke opplever noen form for stress eller frykt. Skal man først drive med kjøttproduksjon blir det ikke mer humant, og det gjenspeiles da også i smaken. Vi kjøpte deilige lammepølser, en stor og fristende biff av storfe, og noe frosset viltkjøtt som vi skal gjøre fine ting med. Familien Stebergløkken  hadde også fyrt opp grillen, så jeg spiste en lammepølse på stedet og fikk en smakebit av de fristende elgburgerne deres også. Good times!

Lykke i en lompe! Jeg fikk to lammepølser for prisen av en siden de var så små!
Lykke i en lompe! Jeg fikk to lammepølser for prisen av en siden de var så små!

På Bondens Marked får du også mye annet godt i form av friske egg, grønnsaker, frukt, bær, bakevarer, fiskeprodukter, vaktler (som vi også kjøpte med oss), fruktsaft, syltetøy, honning og andre ting. Alt er fristende presentert og av høy kvalitet, og stadig mer av det som omsettes her er økologisk produsert.

Honning fra Røisilien Bigård er ekte snaddernam!
Honning fra Røisilien Bigård er ekte snaddernam!

Neste helg er det fredagsmarked på Bryggetorget inne på Aker Brygge, og på lørdag er det marked i Birkelunden på Grünerløkka, det siste før sommeren. Men allerede 8. august er markedet tilbake i Oslo, og da står høsten for døren. Det er jo den beste tiden for norske råvarer, så vi gleder oss! Og får vi abstinenser skal vi ikke glemme at det går an å kjøpe Norges beste bacon – fra Haugen Gardsmat – hos Bondens Butikk i Mathallen på Vulkan.