Ja, så er man altså blitt blogger med alt det medfører. En hyggelig invitasjon til, av alle ting, cevichekurs, havnet i innboksen min forleden, og det syntes jeg låt så interessant at jeg takket pent ja. Det skal legges til at invitasjonen også lovet romsmaking, så da var det egentlig en no-brainer.

Evenementet finner sted på restauranten Aymara ved Solli plass. Der lager restaurantsjef Kim Daniel Mikalsen og staben hans mat fra det geografiske skjæringspunktet Peru, Chile, Argentina og Bolivia, og det inkluderer altså den peruanske retten ceviche som kort fortalt er rå fisk marinert eller «kokt» i syre, eksempelvis limesaft.

Erik og bloggerne. En ny, men hyggelig erfaring. Foto:
Erik og bloggerne. En ny, men hyggelig erfaring. Foto: Lena Britt Fredrikson

 

Jeg tropper forventningsfull opp på Aymara og befinner meg dermed i en verden som er helt ny for meg, ikke fordi jeg er fremmed for restauranter, rom eller ceviche, men fordi så å si samtlige inviterte er bloggere, profesjonelle sådan i større eller mindre grad. Som gammel avis- og magasinjournalist er det et helt annet miljø enn jeg er vant til, men det er veldig hyggelig. Her treffer jeg trivelige folk som spør meg om hva slags blogg jeg driver og lignende spørsmål, og jeg prøver så godt jeg kan å stille noen tilbake. «Vanlige» journalister takker som regel nei til denne typen arrangementer av forskjellige årsaker, så her er altså en helt annen gjeng enn jeg er vant til. Stor stas egentlig.

Alexander Østli Berg og Kim Daniel Mikalsen lager første rett. Foto:
Alexander Østli Berg og Kim Daniel Mikalsen lager første rett. Foto: Erik Valebrokk

Kurset er enkelt, og restaurantsjef Mikalsen og Kokkelandslagets Alexander Østli Berg (som til daglig jobber ved Kulinarisk Akademi) tegner og forklarer og lager to typer ceviche som vi får smake på, en nordisk variant med makrell og en med asiatiske smaker der de har brukt laks. Rettene er smaksmessig deilig sammensatt, og som kokker flest er Berg og Mikalsen opptatt av teksturer, så de sitter som skudd begge to. Laksecevichen ble når sant skal sies litt i syrligste laget for meg, mens jeg elsket den nordiske varianten. Den var frisk og ren og hadde et deilig smaksbilde. med finslicede reddikskiver, ramsløkskudd, gresskarfrø og annet snadder som matchet makrellen.

Bartender Anne Maurseth i full sving. Foto:
Bartender Anne Maurseth i full sving. Foto: Lena Britt Fredrikson

Og nå: Rom. Frilans bartender Anne Maurseth hadde påtatt seg oppgaven å mikse cocktails til de to rettene med utgangspunkt i den guatemalske romen Zacapa, og jeg skal hilse og si hun kunne sakene sine! Det som er spennende med moderne bartendere er at de i stor grad har begynt å tenke og arbeide på samme måte som kokker, og komponerer derfor drinker som gjør dem til gjennomtenkte forlengelser av matrettene de parres med. Så også her.

Så i min bok var det Anne som var dagens vinner. Under her får du oppskrifter på to forskjellige cevicheretter (ikke de vi fikk servert, men den asiatiske er veldig lik den siste av de to), og dessuten oppskriftene til Annes spesialkomponerte cocktails. Yum!

Ceviche med nordisk vri. Meeeget godt. Foto: Lena Britt Fredrikson
Ceviche med nordisk vri. Meeeget godt. Foto: Lena Britt Fredrikson

Peruansk ceviche

Hvit fisk : Ca 250 g hvit fisk kuttes i småbiter.

Hvit/gul mais : Kok opp 100 g mais, 2 dl vann ,2 dl melk og 4 g salt, kokes i 10 min, avkjøl og oppbevar i melkelaken.

Puffet mais : Maiskjerner bakes på brett på 180 grader med litt olje til de puffer opp ca 10 min, smak til med salt.

Leche de Tigre : 4 desiliter fiskekraft, 1/4 boks usøtet kondensert melk (vikingmelk).

Chilipaste : 1 neve rød chili renses og vaskes godt, purer med mixer/blender. Bruk ca 1 ss.

Stangselleri-hvitløkpaste :1 hvitløksfedd og 100 g stangselleri pureres.

Søtpotet : kuttes i små biter og bakes med olje og salt på 150 grader i ca 30 min.

Bland fisken med litt salt og mariner med alle ingredienser, tilsett saften fra 6 hele lime og litt hakket koriander. Server omgående.

Ceviche med asiatisk vri. Foto: Lena Britt Fredrikson
Ceviche med asiatisk vri. Foto: Lena Britt Fredrikson

Asiatisk ceviche

Ca 250 g kveite kuttes i tynne strimler.

Cevichebase : Soya, ingefær, palmesukker, mirin, yuzu, lime, sesamolje, sesamfrø. 1 desiliter soya kokes opp med 20 g skrelt og revet ingefær og 20 g palmesukker. Avkjøl og smak til med 1/4 dl sushieddik, 1/4 dl yuzu og 1/4 dl sesamolje. Rør til slutt inn 30 g ristede sesamfrø og saften fra 6 lime.

Bland fisken med cevichelaken og en skvett Ron Zacapa 23 og la den trekke i ca 10 min, server med salte peanøtter,1 stk finhakket rød chili, vårløk, agurk og asparges.

Edle dråper i form av Ron Zacapa 23 som er brukt i Annes deilige Solara Daiquiri. Foto: Lena Britt Fredrikson
Edle dråper i form av Ron Zacapa 23 som er brukt i Annes deilige Solara Daiquiri. Foto: Lena Britt Fredrikson

Solera Daiquiri

5 cl Ron Zacapa 23

1,3 cl Lusta Sherry

3 cl ferskpresset lime

2 cl chiliinfusert sukkerlake

Fremgangsmåte: Måles opp og shakes sammen med is. (Denne drinken ble servert sammen med makrellcevichen.)

 

The South American Getaway

5 cl Ron Zacapa 23

3 cl ferskpresset lime

2 cl koriandersirup

Dandering – en neve frisk koriander og noen dråper med sesamfrøolje

Fremgangsmåte: Måles opp og shakes sammen med is. Drypp 3-5 dråper med sesamolje over drinken og dander med koriander. (Denne drinken ble servert med den asiatiske cevichen.)