Vi venter fremdeles på at James Carlos Blake skal publisere oppfølgeren til den mektige og episke Country Of The Bad Wolfes, men mens vi venter har han levert fra seg to dønn velskrevne, spennende og underholdende kortere romaner satt til vår tid, om den samme badassfamilien. The Rules Of Wolfe var knall og The House Of Wolfe enda bedre, et blodig og brutalt kidnappingsdrama fra Mexico City. Huttetu!

James Carlos Blake ble født i Mexico og vokste opp i Texas, og The House Of Wolfe er hans tolvte roman totalt etter at han debuterte med The Pistoleer, en romantolkning av revolvermannen John Wesley Hardins liv og død, utgitt i 1995. Han har for det meste holdt seg i grensetraktene mellom Texas og Mexico og skrevet om banditter og revolusjonshelter, boksere og smuglere – en broket forsamling figurer, altså. Med Country Of The Bad Wolfes som kom i 2012 tok han utgangspunkt i sin egen families historie, og Wolfe-klanen er ikke stort mer sympatisk enn de andre skikkelsene han har skildret i de tidligere bøkene sine. Her finner handlingen sted gjennom store deler av 1800-tallet og inn i det tyvende århundre og er en storslått og voldelig fortalt historie om en families vei til makt og penger. Den er ikke pen. Boken trekker også linjene tilbake til Blakes gjennombruddsroman In The Rogue Blood fra 1997 som er den av hans tidligere bøker som virkelig er verdt å lese, en smule beslektet som den er med Cormac McCarthys mesterverk Blood Meridian.

Hverken The Rules Of Wolfe eller The House Of Wolfe er oppfølgeren vi hadde håpet på, men i stedet løsrevne episoder fra familien Wolfes historie satt til vår egen tid. Begge er gode, men ikke mer enn svært medrivende spenningsromaner. Country Of The Bad Wolfes er heller hva vi kan kalle ”ordentlig” litteratur som kunne fått plass i en mer eller mindre pretensiøs lesesirkel eller bokklubb, de to andre er underholdning. Men det er som kjent en tid for alt, også å la seg underholde. Og jeg tar neppe mye feil om jeg tipper at Blake forbereder den virkelige oppfølgeren som tar opp tråden der Country Of The Bad Wolfes slutter og trekker linjene frem til i dag. Inntil så skjer er det adskillig gode grunner til å sjekke ut bøkene hans.