Nylig hadde jeg ”gleden” av å lese meg opp på britisk overklasse, gjennom Edward St Aubyns romansyklus om Patrick Melrose. Det er fantastisk sterke, velskrevne bøker basert på St Aubyns egne opplevelser med en sadistisk far som voldtok ham første gang som femåring, og med en mor som stilltiende aksepterte det som foregikk. Ferden videre skildrer Patricks liv inn i 40-årene til begge foreldrene er døde, og han selv har vært gjennom heroinavhengighet, alkoholisme og mentale problemer, til han blir ektemann og far.

Britisk overklasse strippes for all ære, ikke som hos salig P.G. Wodehouse der den bare latterliggjøres, men med total forakt som bare kan komme innenfra. Her avdekkes sadismen, kynismen og det eksepsjonelt nedlatende menneskesynet som bare kan avles gjennom generasjoner der det eneste man er gode for er at man er heldige nok til å arve unevnelige pengesummer. Det passer ikke så godt inn i vår moderne verden, og det klarer St Aubyn å skildre aldeles utmerket.

Totalt har St Aubyn skrevet fem bøker i denne serien, Never Mind, Bad News (begge utgitt i 1992) og Some Hope (1994) i første omgang, siden også Mother’s Milk (2006) og At Last (2011). Er du ikke så stiv i engelsk, er den gode nyheten at romanserien er oversatt til norsk, utgitt av Cappelen Damm i to bind.