Kjære hater!

Du vet jo at i går ble nyheten om at George Michael døde første juledag kjent, og «hele internett» sørget. Vel… ikke hele. Selv laget jeg to blogginnlegg i sakens anledning, det ene med en spilleliste og noen ord om nok en trist bortgang i 2016, det andre med ti av George Michaels beste musikkvideoer.

Jeg er med i flere musikkfora på Facebook, grupper som både du og jeg må godkjennes for å bli del av. Her legger jeg som du kanskje vet alltid ut innleggene mine fra denne bloggen, og i forbindelse med George Michaels dødsfall møtte du meg i går (og i dag) med ubehagsytringene dine. Muligens er det litt trist at du ikke mestrer norsk grammatikk, men det betyr antagelig at du er flink til helt andre ting, så jeg skal ikke bruke det mot deg. Det er ikke alltid man skal bruke manglende kunnskaper om det ene eller det andre mot folk, men er det for mye forlangt at du oppfører deg en smule anstendig?

Jeg er godt vant til at ikke alle synes alt jeg legger ut på bloggen min er like fantastisk og at det gis uttrykk for dette. Bevare meg vel, om du har lyst til å kalle meg en dust fordi jeg liker Phil Collins eller Bananarama må du gjerne gjøre det. Jeg har andre ting å bruke tiden min til – som for eksempel å lage en spilleliste med Sting-favoritter – og ville ikke gjort noe tilsvarende, men når du i forbindelse med et dødsfall (om det er George Michael, David Bowie, Lemmy eller Greg Lake er likegyldig) føler det samme behovet for å komme med gørra di føler jeg et behov for å si fra.

Nå vil jeg helst ikke fremstå som hårsår, men jeg er såpass fintfølende at jeg synes det er ræva oppførsel å slenge dritt om folk som akkurat har trukket sitt siste åndedrag. Minst like ræva synes jeg det er når du pisser på folks følelser og, i enkelte tilfeller, sorg. Jeg er nok selv ikke i stand til å føle reell sorg når en popstjerne dør – den følelsen sparer jeg til dem står meg nær – men det er likevel følelser i sving som gjør at jeg klarer meg fint uten ytringer av typen «Å alle skryter av han , for meg var han det værste av hva 80 tallet hadde å by på, skal ikke snakke stygt om de døde, å det skal jeg ikke gjøre.» eller «Han dette der har jeg aldri takla. Platene hans er på knuselista mi. Musikken hans gjør meg reelt lvalm. Men alltid leit når noen går bort likevel.»

Hva med å spare de greiene der til en helt vanlig dag hvor jeg legger ut en liste med de 20 Ultravox-favorittene mine eller ødelegger dagen din på å minne deg om Pet Shop Boys’ eksistens? Det er helt greit om du skjeller meg ut da. Det gir meg selvfølgelig ikke høyere tanker om deg, men jeg mener likevel at du er i din fulle rett til å gjøre det. Jeg håper selvsagt at du har mer meningsfulle ting å bruke tiden din på, men jeg vet at slik er det ikke alltid, så vær så god.

I går kveld så jeg filmen Chef, der hovedpersonen Carl Casper (spilt av Jon Favreau) forklarer sønnen sin at det ikke fantes noe ord for «hater» da han vokste opp. «The most you would say is that somebody was, like, jealous, which didn’t really capture it», forteller han, og da tenker jeg på deg, kjære hater, som nå ser ut til å være overalt. Er du sjalu på George Michael som har hatt en lang og innholdsrik karriere, som har solgt millioner av plater, kjent på massenes beundring og tjent en slant underveis? Eller hater du ham? Sånn på ordentlig? Hva er det med ordbruken, med drittslengingen, med det tilsynelatende hatet? Hvor kommer det fra?

Jeg vet at du som er en ekte hater – det gjelder kanskje ikke deg jeg henvender meg til nå? – også hater kvinner, homser og muslimer. At du misliker George Michael gjør deg ikke automatisk til en slik, så jeg skal la tvilen komme deg til gode. Jeg kjenner deg jo ikke en gang, så hvordan skal jeg egentlig vite at du er en ekte hater? Kanskje er du til og med en knakandes hyggelig fyr. Men neste gang et tilsvarende dødsfall inntreffer – altså at det er noen du ikke liker som dør og vil kommentere det – så synes jeg du skal være hakket mindre impulsiv. Stopp opp, tenk deg om, og vurder (helst) situasjonen dithen at du ikke kommer noen vei i verden med å slenge dritt der og da. For du gjør ikke det.

Takk for oppmerksomheten!