Det er fort gjort å gå i den fella det er å hvert år spille den samme sommermusikken om og om igjen, men det finnes virkelig et godt liv bortenfor «In The Summertime» og «Walking On Sunshine» og «Neste sommer» og hele den sulamitten der. Og for all del, jeg går mer enn gjerne i den fella selv. Jeg trives i grunnen ganske godt der.

Likevel er det jo slik at en god sommerlåt ikke for enhver pris trenger å handle om sol og sommer og sand mellom tærne. Det kan være mer enn nok at den er litt lett i steget, eller at det er en sang man forbinder med sommer av helt andre årsaker, som at det var en sommer for lenge siden at du hørte den første gang eller at det var om sommeren den i sin tid ble utgitt.

Jeg har den siste uken eller så – på vei til, og i, min elskede ferieby Cadaques – puslet med en spilleliste kalt «Alternativ sommer», og det slår meg at den ikke er SÅ alternativ, men skitt au. Det er ikke sikkert det finnes flust av andre sommerspillelister med Dexys Midnight Runners’ «The Celtic Soul Brothers (More Please, Thank You)» og Totos «Pamela», men for meg er disse eksempler på sanger som er akkurat lyse og lette nok til å passe inn. Her er også en dæsj svensk melankoli, lystige sjømannsviser, karibisk livsglede, sløy reggae, florlett vestkystrock, pastoral popmusikk, gammel hippierock og oppstemt disco, for bare å ha nevnt noe. 

Selvsagt har jeg ikke kunnet dy meg for å dytte inn noen skikkelige sommerfavoritter. Jeg tror rett og slett ikke jeg får til å lage en slik spilleliste uten å ha med for eksempel «That Summer Feeling» med Jonathan Richman eller «If She Doesn’t Smile (It’ll Rain)». Heller ikke denne gangen, og enkelte andre gamle travere er også med. Men alt i alt, en smått «alternativ» sommerspilleliste her i dag.

Forhåpentligvis kan disse 100 låtene her glede flere enn meg. Fortsatt god sommer!