Den aller fineste coverversjonen av “Love Will Tear Us Apart”

Jeg er medlem av et par Facebook-grupper for musikkentusiaster der jeg og andre deler musikk vi synes er viktig. Det er stort sett ganske vennligstemte fora, men i går klaget et av medlemmene over at jeg og flere med meg “sutret” over store artisters dødsfall. Vedkommende fikk tydeligvis nok av det hele da jeg la ut en siste hilsen til Guy Clark, en av tidenes dyktigste låtskrivere da det ble kjent at han var død. Min hilsen var absolutt ikke ment å provosere noen som helst, men dog – med denne provokasjonen friskt i minne – kan det nok hende jeg tråkker i baret på nytt når jeg i dag hyller en stor artist som døde… nei, ikke i dag, men for 36 år siden.

Jeg synes fremdeles det er utrolig trist at Joy Division-vokalist Ian Curtis tok sitt eget liv bare 23 år gammel, 18. mai 1980. Med en produksjon bestående av kun to album og et lite knippe singler og EPer etterlot Curtis seg egentlig et vel så stort spørsmål som han etterlot seg musikk: Hva ville vi fått høre om han hadde levd videre? Det spørsmålet får vi aldri svar på, men at resten av Joy Division tok opp hansken og fortsatte som New Order er utvilsomt av det gode.

Les også: Anmeldelse av Music Complete, New Orders nyeste album

Men har New Order noen gang laget en bedre sang enn “Love Will Tear Us Apart”? Det var den første av to singler utgitt etter Curtis’ selvmord (den andre er “Atmosphere”) og er blitt en evergreen av de helt store. Det er en sang som er covret av mange; Paul Young, Nouvelle Vague, Oysterband, Susanna And The Magical Orchestra, Swans, José González, Alabama 3, ja til og med så overraskende navn som P.J. Proby og for den saks skyld Morten Abels kortlivede bandprosjekt Peltz.

Men ved siden av den uslåelige originalen, er det én versjon som skinner sterkere enn alle andre. For tre år siden spilte det engelske bandet Revere inn en versjon sammen med den berømte maliske kora-instrumentalisten Toumani Diabaté som er så vakker og intenst følsom at den gir meg frysninger. Den er også svært respektfull overfor originalen, svært annerledes, men på det jeg oppfatter som en “riktig” måte. Det er ikke ulikt hva jeg forestiller meg at Tindersticks kunne gjort, og jeg er helt sikker på at Ian Curtis ville bifalt denne.

Jeg er dønn sikker på at jeg aldri har hørt en sterkere coverversjon av “Love Will Tear Us Apart”. Dette er rett og slett endestasjonen. Klikk på bildet øverst for å høre Revere og Toumani, klikk på bildet under her for originalen. I dag bøyer vi nakken for Ian Curtis i takknemlighet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.