Jeg hadde aldri trodd det skulle skje, men takket være et visst misforhold mellom utgivelsen av Don Winslows nyeste bok og min egen ferie er jeg nå blitt Kindle-bruker. The Cartel, Winslows oppfølger til hovedverket The Power Of The Dog (2005), ble utgitt i USA i slutten av juni og sendt til meg i posten samme dag, men kom ikke frem i tide til at jeg dro på ferie. Alle som har lest The Power Of The Dog vil kunne forstå at ingen annen bok vil være av den fjerneste interesse når en oppfølger er på vei, ti år senere, og jeg var om ikke knust, så iallfall i stor tvil om hva jeg skulle ha med meg som ferielektyre. Jeg har stabler og atter stabler med uleste bøker rundt i leiligheten, bokhyllene er også fulle av uleste, helt sikkert bra bøker, men når du har blikket rettet mot det som ganske sikkert vil være årets leseopplevelse, er det ikke så mye annet som betyr noe.

Men hva har man ikke kloke koner for? Da jeg klagde mitt hjertes nød foreslo Helle sporenstreks at jeg kunne slutte å sutre og heller laste den ned til hennes Kindle. Som mangeårig e-bokskeptiker skulle slikt sitte langt inne, men her var gode råd dyre. Jeg gjorde altså som hun foreslo, og har ligget på en solseng i Cadaques og lest og lest og ikke et sekund savnet følelsen og lukten av papiret, det ganske sikkert pene smussomslaget og den udiskutabelt herrrlige følelsen av å bla i noe evig.

Johannes Gutenberg er min helt. Den tyske smeden og trykkeren oppfant boktrykkerkunsten omkring 600 år siden, i mitt hode en bragd på linje med oppfinnelsen av hengekøya, ilden og hjulet. Få ting gir meg større glede enn synet av en vakkert innbundet bok, opplevelsen av å holde i den og privilegiet det er å lese den. Å se ryggene sirlig plassert ved siden av hverandre i en bokhylle er kunst i seg selv, og når du har din favorittforfatters samlede verker på rekke og rad foran deg, ser det unektelig ganske flott ut.

Det vil bli endringer i mitt bestillingsmønster hos Amazon heretter. Jeg skal ikke slutte å kjøpe fysiske bøker, men jeg ser jo at det av plasshensyn kan være klokt å laste ned noen som det kanskje ikke er like viktig å ha stående i hylla. Dem er det nemlig en del av. The Cartel er jo heldigvis på vei til meg og ligger antageligvis og venter når jeg kommer hjem fra ferie, og den er en sånn type bok jeg må ha i hylla uansett – og kanskje til og med lese igjen. Mer om det senere.