Siden det tar veldig mye tid og ressurser å lage en skikkelig musikalsk adventskalender har jeg bestemt meg for å poste noen av de fineste bidragene fra årene 2015-2017 da en rekke flotte norske artister skrev om sine favorittjulesanger for leserne av Mitt liv som Erik. Og hvem vet? Kanskje blir det helt nye bidrag til neste år? Den som lever får se.

I luke nummer 9 i min resirkulerte adventskalender finner vi Roy Lønhøiden, mannen bak en av mine personlige julefavoritter, den evig enestående «Fattige var de som først fikk se». Den ble først spilt inn av Veronica Akselsen til hennes vidunderlige julealbum av samme navn fra 2004, som Roy produserte og arrangerte. Da han i 2016 selv ga ut juleplate, flotte Født i en stall sammen med Elin Moen Rusten, spilte han den inn på nytt, i en temmelig annerledes, men like fullt nydelig versjon, da som duett.

Etter et knippe singler, kom det endelig nye toner fra Roy tidligere år, først i form av den fantastiske singlen «Fra hånd til munn», dernest med et helt album med tittelen You Ask Me About Truth, som simpelthen var en engelskspråklig utgave av 2015-albumet Du spør meg om sannhet, svært vellykket sådan, og nå i november kom atter en splitter ny single, «Ingen som deg». Her er det bare å glede seg til den nye plata!

Det var i 2015 Roy valgte sine favorittjulelåter som en av de første som bidro til denne serien. Det kan trygt kalles en «eklektisk» liste. Den er kanskje ikke sykt original, men den er kresent nok sammensatt til at den skiller seg kraftig ut. Hvor ellers får du for eksempel Greg Troopers «Muhammad Ali (The Meaning Of Christmas)» og Doc Watsons «Christmas Lullaby» side om side med Sondre Bratlands «Mitt hjerte alltid vanker» og Sven-Ingvars «Sjömansjul på Hawaii»?

Roy har for øvrig gjendiktet Merle Haggards klassiske «If We Make It Through December» til norsk og kalt den «Om vi klarer av desember», innspilt sammen med bandet A-11. Jeg har tatt meg den frihet og henge den på Roys liste til slutt her, etter hans egne valg. Du finner alle sangene samlet nederst i saken, men først gir jeg ordet til Roy

12 fine julesanger.  Ja, hvorfor 12? Jo, det er passe antall sanger for et bra album. Desember er er den tolvte måneden… Men dette er sanger som for meg er så bra at de gjerne kan spilles når som helst i året, egentlig. Det vanskelige her kan være rekkefølgen…

1. «Mitt hjerte alltid vanker» – Sondre Bratland

Av salmene er dette min absolutte favoritt. Det finnes utallige versoner med mange forskjellige sangere, men jeg foretrekker Sondre, som har «dåmen» og den vemodige klangen som må være til stede på en slik sang.

2. «Angel Eyes» – Emmylou Harris og Willie Nelson

Denne fine sangen er skrevet av Rodney Crowell og finnes på Emmys nydelige julealbum Light Of The Stable, men den beste versjonen er sammen med Willie, fra soundtrackalbumet til Honeysuckle Rose.

3. «Juledrømmen» – Elias Akselsen

Elias synger med en sterk inderlighet og sjel. Dette er rett fra landeveien og inn i alle de tusen hjem.

4. «Christ Was Born In Bethlehem» – Tim O’ Brien

Så flott spilt og sunget, så enkelt, men så vanskelig.

5. «If We Make It Through December» – Merle Haggard

Som det heter på dårlig norsk; if I was held at gun point, to pick just one Christmas song… Det sosiale budskapet i denne sangen går aldri ut på dato. Classic Merle!

6. «Pretty Paper» – Roy Orbison

For en stemme, for en sang.

7. «Muhammad Ali (The Meaning Of Christmas)» – Greg Trooper

Tanker rundt jul som bare gode tekstsmeder kan komme opp med.

8. «O helga natt» – Jussi Björling

Umulig å komme utenom denne, og dette er den definitive versjonen.

9. «Julekveld i skogen» – Rolf Just Nilsen

Dette er sååå bra historiefortelling, og Rolf Just formidler helt enestående.

10. «Sjömansjul på Hawaii» – Sven-Ingvars

Tror det er mange som kan identifisere seg med denne. Fin versjon fra tidlig Sven-Ingvars.

11. «Julekveldsvisa» – Alf Prøysen

Jeg har vokst opp med denne, min far sang og spilte den, jeg har syngi den, alle kan den. Veldig fin med bare Alf og gitaren.

12. «Christmas Lullaby» – Doc Watson

Glad jeg fikk oppleve Doc live. Her viser han at han kunne så mye mer enn å spille fantastisk flat picking guitar. Og jula fortjener vel også en lullaby…

Sjekk også: Favorittjulesangene til Hege Brynildsen