I dag fyller Bob Dylan 80 år, og det markeres med forskjellige arrangementer rundt i verden. Her hjemme blir det avholdt en stor «Bobfest» i Oslo Konserthus, som blir tatt opp og vist på NRK TV en gang til høsten. Det blir selvsagt – og dessverre – en konsert uten publikum, men plakaten er usedvanlig tiltalende, så det er bare å glede seg til den gjøres tilgjengelig. Et realt A-lag av norske artister stiller for å hedre Bob, blant dem kjente Dylan-tolkere som Tom Roger Aadland (bildet), Åse Kleveland, Kåre Virud, Ane Brun og Åge Aleksandersen, men også andre kremfolk som Sivert Høyem, Malin Pettersen, Signe Marie Rustad, Elvira Nikolaisen, Hilma Nikolaisen, Sondre Lerche og Darling West. Husband er Haldens fabelaktige The Salmon Smokers, og jeg tar neppe mye feil hvis jeg tipper at dagens Bobfest vil by på adskillige gåsehudøyeblikk.

Mens vi venter på at konserten kan ses på et fjernsynsapparat, kan vi høre på alle de eksisterende coverversjonene av Bob Dylans enorme og omfangsrike katalog. Eller vi kan høre på 222 av dem, for å begrense oss en smule. Jeg har satt sammen en spilleliste der Aadland, Kleveland, Virud, Brun og Aleksandersen selvsagt er representert, men i godt selskap med en haug andre strålende artister. Blant de mest åpenbare er Jimi Hendrix, Bryan Ferry, Johnny Cash, The Byrds, Nina Simone, Fairport Convention og Manfred Mann/Manfred Mann’s Earth Band, og her er også blinkskudd fra blant annet Anne Grete Preus, Miley Cyrus, Rodney Crowell og Emmylou Harris, Magnet, Emma Swift, Sam Cooke, Jason & The Scorchers, Nanci Griffith, Townes Van Zandt og hele den dønn enestående og legendariske firespors EPen til det norske Dylan-prosjektet Ødeland Kvartal, 4 sanger av Bob Dylan.

Det enorme spennet i artister og deres tolkninger og arrangementer sier også sitt om hvilket potensial som finnes i Dylans sanger. Sjekk for eksempel forskjellen på Ministry, Isaac Hayes og Magnets versjoner av «Lay Lady Lay», eller Beck, Tom Roger Aadland og Jan Erik Vold/Kåre Viruds versjoner av «Leopard-Skin Pill-Box Hat». Eller hva med de fire versjonene av «Make You Feel My Love» (Billy Joel, Anne Grete Preus, Ane Brun, Adele) og de fem ulike variantene av «One More Cup Of Coffee» (Robert Plant, Sertab Erener, Tom Jones, Ødeland Kvartal og Åge Aleksandersen)? Manfred Mann/Manfred Mann’s Earth Bands mange Dylan-tolkninger taler selvfølgelig også sitt språk, og The Neville Brothers, Nick Cave & The Bad Seeds, Emmylou Harris, Kronos Quartet, Stan Ridgway, Nina Simone, Radka Toneff, The Staple Singers og Jimi Hendrix er artister som beveger seg kledelig langt fra utgangspunktet og får resultatet til å bli eksemplarisk.

Og hvem vet, kanskje kan vi samles for å feire 90-årsdagen hans i stedet? Inntil så skjer, her er 222 fabelaktige versjoner av sangene hans.