Selveste nobelprisvinner og levende legende Bob Dylan fyller 80 i dag. Det er en begivenhet som ikke kan forbigås i stillhet, hvor mye den tilbakeholdne jubilanten enn hadde villet det. Få, om noen, sangere og låtskrivere har satt større spor etter seg de siste 60 årene. Robert Allen Zimmerman som det står i fødselsattesten hans, har påvirket ikke bare sin egen generasjon i enorm grad, men også alle som har fulgt etter. Hans fotavtrykk på populærmusikken er gigantisk og av udiskutabel kvalitet. Var det først én tekstforfatter i musikkens tjeneste som skulle bli mottaker av Nobelprisen i litteratur måtte det bli ham.

Adskillig klokere hoder enn mitt eget har i årenes løp klekket ut smarte analyser av Dylans tekster og musikk, så jeg avstår fra å røre til den gryta ytterligere i dag. Sangene hans har fulgt meg gjennom størsteparten av mitt eget liv, og det er i grunnen attest god nok. Og for bare å ha understreket poenget, i en alder av 79 år ga han ut det beste albumet som kom i 2020, det ellevilt spennende Rough And Rowdy Ways. Slikt står det respekt av.

Så i stedet for å synse veldig mye, vil jeg i dag kun spille musikken hans og la den ta bolig i meg for ørtende – og slett ikke siste – gang. Jeg har satt sammen en spilleliste med 100 favorittlåter, og det er egentlig en håpløs øvelse. Hans produksjon er så overveldende – og så god – at å begrense seg slik nesten føles vondt, men én ting kan jeg iallfall si: Det er ingenting å utsette på de 100 låtene jeg har valgt meg. Så får det heller være at mange sikkert vil savne sine favoritter. Her er min Topp 100-liste. God fornøyelse til noen hver, og gratulerer med dagen, Bob!