Jeg er for tiden i full gang med å oppsummere musikkåret 2018, og det er ingen tvil om at det har vært meget godt. Både innen etablerte sjangere og det mer nybrottsaktige har 2018 levert til de grader. Jeg skal innrømme at jeg for egen del trives best med det førstnevnte. Få ting slår for meg en god countrylåt, et fett gitarriff eller en iørefallende popmelodi, men iblant trenger jeg å bli utfordret.

Denne spillelisten inneholder noe av den musikken fra 2018 som ikke gir ved dørene. Det betyr ikke at alt her er veldig krevende. Tidvis tvert imot, vil jeg si, men her har artister som Susanna, Malin Pettersen, Munroe/Knutsen og Buicken likevel beveget seg inn på stier som er originale, for ikke å si uvanlige, selv om det rent melodisk kan virke både gjenkjennelig og lettforståelig. Men hør etter, og du vil forhåpentlig som meg notere deg at det her er mer enn et snev av originalitet.

Det er dog lettere å enes om at låter med for eksempel Eberson, Kamasi Washington, Childish Gambino, Amgala Temple, Janelle Monáe og Gurls er «annerledes». Og selv om Anja Garbarek har vært med oss i en årrekke, er det ingenting ved hennes comebackalbum The Road Is Just A Surface som tyder på at hun har begynt å gjøre det enklere for seg selv når hun først skal lage ny musikk. Det er en plate jeg dessverre ikke har rukket å høre så mye på, men at den er meget spennende kan jeg trygt si.

For øvrig vil jeg legge til at dette ikke er en liste som «tar pulsen på» det virkelige nybrottsarbeidet som garantert finnes der ute. Dette er den musikken jeg personlig oppfatter som annerledes nok til å være litt ekstra interessant innenfor de musikalske områdene jeg klarer å orientere meg sånn noenlunde i. That’s it.

Med det overlater jeg oppmerksomheten til 40 artister/plater som har gjort 2018 til et bedre sted å være, og forhåpentligvis er det mange flere enn meg som synes det samme. Sangene er ikke rangert, men snart kommer både årets album- og årets låter-listene mine, der jeg kårer den aller beste musikken fra året som snart er gått. En helvetes jobb, skal sies, men morsom. Følg med!

Sjekk også: Den beste nye musikken fra november