De siste par månedene har jeg jobbet med den umulige oppgaven det er å velge ut den aller beste musikken som er utgitt i årene 2010-2019. Har jeg lykkes? Selvsagt ikke. Det finnes ikke fasitsvar på disse tingene, men jeg har etter beste evne prøvd å sette sammen lister over de beste låtene og de beste albumene fra det siste tiåret. Å si at det har vært en omfattende leteprosess er å ta forsiktig i. Så mye musikk som slippes i våre dager er det kul umulig å huske og/eller finne alt man har hørt. Derfor kommer jeg garantert til å bli påminnet artister som burde vært representert på listene mine i tiden fremover, men et sted må jeg si stopp. Det er her.

Derfor, mine damer og herrer, kommer her i en forsøksvis rangert orden, mine 200 favorittsanger fra de siste ti årene. Selve rangeringen er i grunnen en vits. Du kan saktens bli enig med deg selv om rekkefølgen på de ti beste sangene eller noe sånt, men det å rangere musikk er i teorien en fåfengt øvelse. Det som er verdens beste låt den ene dagen, kan falme den neste, iallfall nok til at en annen låt vil overta plassen. Jeg skriver her noen linjer om mine ti første valg, deretter er rangeringen mer vilkårlig. Nederst på siden kommer selve spillelisten med alle sangene.

Noen få kommentar for øvrig:
Dette er ment som en liste med de 200 sangene jeg har satt størst pris på det siste tiåret, og ikke de som nødvendigvis har definert det.
Jeg synes den «kommersielle» popmusikken har spilt fallitt de siste årene. Hovedvekten av slike sanger stopper derfor rundt 2015. Etter den tid synes jeg det har blitt stadig lenger mellom blinkskuddene.

  1. OnklP & De Fjerne Slektningene – «Styggen på ryggen» (2014) – Tiårets beste låt er norsk og akkurat nå aktualisert i nyhetsbildet gjennom Ari Behns selvmord. Pål Tøien var 30 år gammel da han skrev teksten til «Styggen på ryggen», og det trengs da også litt levd liv for å skrive noe av dette kaliberet. Styggen på ryggen – eller djevelen på skulderen – hvisker og tisker inn i øret på vår mann og er hans nærmeste fortrolige: «Er det rart jeg er redd når Styggen på ryggen er han jeg prater med mest, oppå skulder’n min og sier at jeg kommer ingen vei her i livet?» Av latterlig mange dyktige tekstforfattere der ute som vet å formulere seg på norsk har ingen imponert meg like mye som OnklP gjorde det med «Styggen på ryggen».
  2. Signe Marie Rustad – «Die With Your Boots On» (2019) – Jeg blir tydeligvis ikke ferdig hverken med å høre på eller skrive om denne sangen. Signe Marie Rustads aldeles mesterlige vei ut av skrivesperren som red henne i et par-tre år, «Die With Your Boots On», er bare marginalt svakere enn førsteplassen på denne listen, eller det vil si: Melodien er sterkere, men selv en tekst som er så uttrykksfull, velskrevet og flott som «Die With Your Boots On» matcher ikke «Styggen på ryggen» i sin brutale virkelighetsbeskrivelse. Det til side er Signe Marie Rustad den norske artisten som har dukket opp det siste tiåret som har imponert meg aller mest med sine evner, både som artist og låtskriver.
  3. Janelle Monáe feat. Big Boi – «Tightrope» (2010) – Janelle Monáes avsindig fengende og dansbare blanding av funk, r’n’b, hip-hop og afrorytmer er en fest for hele sanseregisteret, en jublende iørefallende og totalt uimotståelig sang. I en tid der en hvilken som helst skroting med tilgang på en computer kan skru sammen en vinner for dansegulvet er «Tightrope» en levende, vibrerende, skjellsettende påminnelse om den organiske musikkens kraft. Godt hjulpet av rapperen Big Boi (den ene halvparten av Outkast) skapte Monáe her en god, gammeldags dancefloor filler for fullt band. Sjekk gjerne denne videoen der hun og bandet fremfører «Tightrope» for Barack og Michelle Obama med venner i Det hvite hus, for å se hvordan det skal gjøres.
  4. Daniel Kvammen – «Du fortenar ein som meg» (2015) – Med «Du fortenar ein som meg» overrasket geilingen Daniel Kvammen med å fremstå som fullblods popstjerne etter å ha gitt ut et par-tre stillfarne, mer klassiske singer/songwriter-låter. Den var første smakebit fra debutalbumet Fremad i alle retninga og er og blir hans beste låt, til tross for en virkelig gullrekke av godlåter som er kommet i ettertid. Om den breiale tittelen sa Daniel følgende: – Vi lever i et samfunn hvor alle skal fremstå som tilsynelatende vellykkede, og «Du fortenar ein som meg» virker for meg som en virkelig 2014-aktig ting å si. (Sangen ble sluppet i januar 2015, spilt inn året før – min anmerkning). Men dette er først og fremst en låt om to relativt dysfunksjonelle parter i en relasjon.
  5. Kaja Gunnufsen – «Faen ta» (2014) – Minst like definerende for 2014s talespråk som «Du fortenar ein som meg» var Kaja Gunnufsens debutalbum Faen Kaja og ikke minst singlen «Faen ta». Som jeg skrev da den ble utgitt var dette lyden av en ung kvinne og hennes usikkerhet, tvil og (til en viss grad) lengsler, proppfull av selvironi og avvæpnende humor. I dag er Kajas livssituasjon en ganske annen med mann og barn, og selv om hun touchet mer inn på voksenlivet på andrealbumet Ikke tenk på det i 2016 venter vi fremdeles på nytt materiale som virkelig tar henne videre i livet også som artist. Jeg føler meg trygg på at når tredjealbumet en gang kommer vil bli veldig bra.
  6. David Bowie – «Where Are We Now» (2013) – Hvilket comeback! Da David Bowie ga ut «Where Are We Now» på 66-årsdagen 8. januar, 2013, kom den som lyn fra klar himmel, geriljastyle på iTunes med ledsagende musikkvideo. Bowie hadde ikke utgitt ny musikk på ti år, og «Where Are We Now» var i tillegg latterlig mye bedre enn det aller meste han hadde sluppet siden Scary Monsters (And Super Creeps) i 1980. Albumet The Next Day innfridde også, om enn ikke like mye som oppfølgeren Blackstar (2016). Denne singlen med alle sine referanser til Bowies tid i Berlin er blitt en av de sangene som aller best definerer den siste fasen av hans karriere.
  7. Gotye feat. Kimbra – «Somebody That I Used To Know» (2011) – Både før og etter utgivelsen av «Somebody That I Used To Know» i 2011 var den belgisk-australske sangeren og låtskriveren Gotye (Wooter «Wally» De Backer) et forholdsvis ukjent navn, men i et års tid herjet han hitlister verden over med denne duetten om to eks-kjærester som slenger beskyldninger mot hverandre i et stygt oppgjør. Newzealandske Kimbra (Kimbra Lee Johnson) er den perfekte duettpartner, som med sin intenst sterke stemme skaper en nydelig kontrast til Gotyes langt mer beherskede sådanne. «Somebody That I Used To Know» er båret på en sample fra den brasilianske komponisten og gitaristen Luiz Bonfás instrumentale 1967-innspilling «Seville» og i Gotyes kyndige hender gjort til et rendyrket popmesterverk.
  8. Eric Church – «Springsteen» (2011) – Eric Church er ingen countryartist i klassisk forstand. Hjemme i Amerika spiller han på store arenaer og stadioner, mens han her i Norge dukker opp på Parkteatret. Å se ham der med sitt testosterontunge, gjennomtatoverte band i 2016 var en besynderlig, men kul opplevelse, og å høre ham fremføre «Springsteen», hans nydelige sang om en ungdomskjæreste definert av deres felles kjærlighet til Bruce Springsteens musikk, var regelrett skjellsettende. Av alle sangene på denne listen er det «Springsteen» og «Die With Your Boots On» (se over) som best snakker om den enorme kraften som ligger i musikk og som vi ikke kan flykte fra.
  9. Leonard Cohen – «You Want It Darker» (2016) – Alle som fryktet at Leonard Cohen ikke hadde mer å by på da han passerte 80 hadde ingen grunn til det. I sitt 82. år, to måneder før han døde, leverte han albumet You Want It Darker anført av tittelkuttet der han legger sin skjebne i Vårherres hender: «I’m ready, my Lord». Men er det nå helt og holdent seg selv han skriver om? Det er slett ikke sikkert. I likhet med så godt som alt Cohen skrev er også «You Want It Darker» åpen for diverse tolkninger, men helt bombesikkert er at den er noe av det sterkeste vår mann leverte på hele 2000-tallet. «You Want It Darker» er simpelthen et beist av en låt.
  10. Nick Cave And The Bad Seeds – «Higgs Boson Blues» (2013) – Av Nick Caves tre plater på 2010-tallet – Push The Sky Away (2013), Skeleton Tree (2016) og Ghosteen (2019) – er førstnevnte den mest melodibaserte. I mine ører er det også en av hans og The Bad Seeds sterkeste plater noensinne, og den beste sangen herfra er «Higgs Boson Blues». Nesten åtte minutter lang er det en messende høytidsstund som bygger seg voldsomt opp i intensitet og muskelkraft. Med en tekst som tar utgangspunkt i en elementærpartikkel som forsøker å si noe om universets sammensetning tar Cave lytteren med på en reise inn i et mytisk landskap befolket av Robert Johnson og Djevelen, Miley Cyrus i rollen som Hannah Montana, og som går praktisk talt verden rundt, til Mau Mau-opprøret i Kenya og zuluenes oppstand i Sør-Afrika, til Amazonas og tilbake til Geneve der forskere i en årrekke har arbeidet med å finne vitenskapelig grunnlag for den britiske forskeren Peter Higgs’ teorier om bosonet. Det er uvanlig materiale for en rock’n’roll-tekst, men så er da også Nick Cave en uvanlig artist.
  11. James Yuill – «First In Line» (2010)
  12. The Vaccines – «Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra)» (2011)
  13. Rodney Crowell feat. Rosanne Cash & John Paul Jones – «It Ain’t Over Yet» (2017)
  14. Regina Spektor – «Don’t Leave Me This Way (Ne Me Quitte Pas)» (2012)
  15. Todd Terje – «Inspector Norse» (2012)
  16. Carly Rae Jepsen – «Call Me Maybe» (2012)
  17. Don Williams feat. Alison Krauss – «I Just Come Here For The Music» (2012)
  18. John Moreland – «Hang Me In The Tulsa Country Stars» (2016)
  19. Solange – «Cranes In The Sky» (2016)
  20. Malin Pettersen – «Pause» (2019)
  21. Kristina Train – «Dream Of Me» (2012)
  22. Silvana Imam – «Tänd alle ljus» (2015)
  23. Pet Shop Boys – «Requiem In Denim And Leopardskin» (2012)
  24. Justin Timberlake – «Mirrors» (2013)
  25. deLillos – «Drøm» (2014)
  26. The Waterboys – «Didn’t We Walk On Water» (2017)
  27. Maren Morris – «My Church» (2016)
  28. John Grant – «Love Is Magic» (2018)
  29. Kenneth Norum – «Amsterdam» (2017)
  30. Leon Bridges – «River» (2015)
  31. Willie Nelson – «Something You Get Through» (2018)
  32. Giske – «Fairground Song» (2019)
  33. Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell Williams – «Blurred Lines» (2013)
  34. Family Of The Year – «Hero» (2012)
  35. Robert Ellis – «Tour Song» (2014)
  36. Vampire Weekend – «This Life» (2019)
  37. Karpe – «Gunerius» (2016)
  38. Arcade Fire – «Reflektor» (2013)
  39. The Weeknd feat. Daft Punk – «Starboy» (2016)
  40. No. 4 – «Føkk lunsj» (2016)
  41. Silver Lining – «Heart And Mind Alike» (2018)
  42. Rabagast – «Kline på sofaen» (2017)
  43. James Blake – «Retrograde» (2013)
  44. Don Martin feat. Tommy Tee – «Nilsen» (2013)
  45. Prefab Sprout – «Billy» (2013)
  46. Kristian Torgalsen – «No One Told You» (2017)
  47. Asbjørn Ribe – «Blomstre sent» (2015)
  48. Chris Stapleton – «Tennessee Whiskey» (2015)
  49. Oslo Ess – «Midnatt» (2014)
  50. Lucky Lips – «Coming Home» (2016)
  51. DJ Cassidy feat. Robin Thicke & Jessie J – «Calling All Hearts» (2014)
  52. Jamie xx feat. Young Thug & Popcaan – «I Know There’s Gonna Be (Good Times)» (2015)
  53. Kacey Musgraves – «Die Fun» (2015)
  54. Marina And The Diamonds – «How To Be A Heartbreaker» (2012)
  55. Disclosure feat. Eliza Doolittle – «You & Me» (2013)
  56. Taylor Swift – «22» (2012)
  57. Nico & Vinz – «Am I Wrong» (2013)
  58. Christine And The Queens – «Tilted» (2016)
  59. Candi Staton – «Where Were You» (2014)
  60. Anderson .Paak – «Am I Wrong» (2016)
  61. The Needs – «Summerbore» (2019)
  62. Seinabo Sey – «Poetic» (2015)
  63. Goldfrapp – «Annabel» (2013)
  64. David Bowie – «Lazarus» (2015)
  65. Kiasmos – «Blurred» (2017)
  66. Iron & Wine – «The Desert Babbler» (2013)
  67. Lars Vaular – «Gary Speed» (2013)
  68. Bat For Lashes – «Laura» (2012)
  69. Arctic Monkeys – «Why’d You Always Call Me When You’re High?» (2013)
  70. Dierks Bentley – «Pretty Girls» (2014)
  71. Flowers And Sea Creatures – «Head First Then Heart» (Ytre Rymden Dansskola Remix) (2012)
  72. Twintoulouse – «Moon & Scars» (2017)
  73. Chronixx – «Skankin’ Sweet» (2017)
  74. Veronica Maggio – «Vëlkommen in» (2011)
  75. The War On Drugs – «Under The Pressure» (2014)
  76. Oscar Danielson – «Besvärjelse (Vi kommer älska dig då)» (2010)
  77. Sade – «Skin» (2010)
  78. Robyn – «Dancing On My Own» (2010)
  79. Damian Marley – «Living It Up» (2017)
  80. Andy Burrows – «Maybe You» (2012)
  81. Frank Ocean – «Swim Good» (2011)
  82. The Black Keys – «Lonely Boy» (2011)
  83. Michael Kiwanuka – «Worry Walks Beside Me» (2012)
  84. The Silver Seas – «Kid» (2010)
  85. Lianne La Havas feat. Willy Mason – «No Room For Doubt» (2012)
  86. Naughty Boy feat. Sam Smith – «La La La» (2013)
  87. Blood Orange – «It Is What It Is» (2013)
  88. Clean Bandit feat. Jess Glynne – «Rather Be» (2014)
  89. Sirkus Eliassen feat. Ben Kinx – «Æ vil bare dans» (2012)
  90. Amason – «Kelly» (2015)
  91. Foster The People – «Pumped Up Kicks» (2010)
  92. Jason Derulo – «Trumpets» (2013)
  93. Sløtface – «Magazine» (2017)
  94. Buicken – «Vi priser veiene» (2018)
  95. Ed Sheeran – «All Of The Stars» (2014)
  96. Thåström – «Ner mot terminalen» (2015)
  97. Lucinda Williams – «Something Wicked This Way Comes» (2014)
  98. Joe Goddard – «Lose Your Love» (2016)
  99. Kråkesølv – «Ikke rart vi bli sprø» (2014)
  100. Säkert – «Snooza» (2017)
  101. Jamie Woon feat. Willy Mason – «Celebration» (2015)
  102. Erik Lukashaugen – «Louis Armstrong» (2018)
  103. Sigrid – «Don’t Kill My Vibe» (2017)
  104. Petra Marklund – «Händerna mot himlen» (2012)
  105. Jenny Lewis – «Just One Of The Guys» (2014)
  106. Kamasi Washington – «Truth» (2017)
  107. Arctic Monkeys – «Don’t Sit Down ‘Cause I’ve Moved Your Chair» (2011)
  108. Lana Del Rey – «Video Games» (2011)
  109. Chvrches – «Tether» (2013)
  110. Bobby Womack – «Please Forgive My Heart» (2012)
  111. Macklemore & Ryan Lewis feat. Ray Dalton – «Can’t Hold Us» (2011)
  112. Daft Punk feat. Pharrell Williams & Nile Rodgers – «Get Lucky» (2013)
  113. Lorde – «Royals» (2013)
  114. Clean Bandit feat. Sharna Bass – «Extraordinary» (2014)
  115. Maya Jane Coles – «Everything» (2013)
  116. Hedegaard – «Happy Home» (2014)
  117. Sondre Lerche – «Sentimentalist» (2014)
  118. Echosmith – «Cool Kids» (2013)
  119. Rodney Crowell – «The Flyboy & The Kid» (2014)
  120. Jerrod Niemann – «But I Do» (2017)
  121. Brian Wilson feat. Al Jardine & David Marks – «The Right Time» (2015)
  122. Drake – «Hotline Bling» (2015)
  123. Frida Ånnevik – «De dagene jeg mister ting» (2016)
  124. Chlöe Howl – «No Strings» (2013)
  125. Michael Kiwanuka – «Black Man In A White World» (2016)
  126. LP – «Lost On You» (2016)
  127. Roger Græsberg & Foreningen – «Lyden av hjul» (2016)
  128. Rihanna feat. Kanye West & Paul McCartney – «FourFiveSeconds» (2015)
  129. Tracey Thorn – «Oh! The Divorces» (2010)
  130. Cezinando feat. Chirag – «Er dette alt» (2015)
  131. Hockney – «Away We Go» (2017)
  132. Weezer – «Weekend Woman» (2017)
  133. Janne Hea – «Dust» (2014)
  134. Benny Borg – «Sting for sting» (2017)
  135. Hozier feat. Mavis Staples – «Nina Cried Power» (2018)
  136. Future Islands – «Seasons (Waiting On You)» (2014)
  137. Tom Roger Aadland – «Sommaren utan ende» (2017)
  138. Arthur Beatrice – «Midland» (2013)
  139. The Ting Tings – «Wrong Club» (2014)
  140. Sisyphus – «Alcohol» (2014)
  141. Ingeborg Oktober – «Skjømming» (2018)
  142. Leon Bridges – «Bad Bad News» (2018)
  143. CeeLo Green – «Bright Lights Bigger City» (2010)
  144. Darling West – «Rolling On» (2018)
  145. Adele – «Rolling In The Deep» (2011)
  146. Grimes – «Butterfly» (2015)
  147. Dumdum Boys – «Champagne på senga» (2018)
  148. Taylor Swift – «Out Of The Woods» (2014)
  149. Malin Pettersen – «Easy Come» (2018)
  150. Alabama Shakes – «Hold On» (2011)
  151. Eric Church feat. Susan Tedeschi – «Mixed Drinks About Feelings» (2015)
  152. Alina Devecerski – «Det e dark nu» (2012)
  153. Bruno Mars – «When I Was Your Man» (2015)
  154. Childish Gambino – «This Is America» (2018)
  155. Beyoncé feat. Jay-Z – «Drunk In Love» (2014)
  156. Calexico – «Cumbia de Donde» (2015)
  157. Sia – «Chandelier» (2014)
  158. Pharrell Williams – «Happy» (2013)
  159. Justin Rutledge – «Kapuskasing Coffee» (2013)
  160. John Grant – «TC And Honeybear» (2010)
  161. Soulsavers feat. Dave Gahan – «Take Me Back Home» (2012)
  162. Mark Ronson feat. Bruno Mars – «Uptown Funk» (2015)
  163. Kvelertak – «Kvelertak» (2013)
  164. Thomas Rhett – «Sixteen» (2017)
  165. deLillos & No. 4 – «Halvveis rundt jorden» (2017)
  166. Hilde Selvikvåg – «Sjå deg mæ mæg» (2018)
  167. Fountains Of Wayne – «Richie And Ruben» (2011)
  168. Signe Marie Rustad – «Hearing Colors Seeing Noises» (2016)
  169. Weezer – «(Girl We Got A) Good Thing» (2016)
  170. Solange – «Losing You» (2012)
  171. First Aid Kit – «Emmylou» (2012)
  172. Rumer – «Dangerous» (2015)
  173. Jessie Ware – «Running» (2012)
  174. Nick Cave And The Bad Seeds – «Jubilee Street» (2013)
  175. Lake Street Dive – «Mistakes» (2016)
  176. Hilma Nikolaisen – «Hermitage» (2016)
  177. Kari Bremnes – «Glem ikkje» (2017)
  178. Thievery Corporation feat. Racquel Jones – «Letter To The Editor» (2017)
  179. Rebekah del Rio – «No Stars» (2017)
  180. St. Morritz – «Prøve meg igjen» (2010)
  181. David Guetta feat. Sia – «Titanium» (2011)
  182. Dawes – «When The Tequila Runs Out» (2016)
  183. Paul Buchanan – «Mid Air» (2012)
  184. Grimes – «Realiti» (2015)
  185. Lindsey Buckingham & Christine McVie – «Sleeping Around The Corner» (2017)
  186. Daft Punk feat. Paul Williams – «Touch» (2013)
  187. Prefab Sprout – «The Old Magician» (2013)
  188. Darling West – «The Sweetest Tune» (2016)
  189. Lauren Pritchard – «Not The Drinking» (2010)
  190. Veronica Maggio – «Jag kommer» (2011)
  191. The Northern Belle – «Say It Like It Is» (2018)
  192. Petra Marklund – «Som du bäddar» (2016)
  193. Ray LaMontagne – «Airwaves» (2014)
  194. Hajk – «Magazine» (2016)
  195. Narum – «Lyd i et gammalt piano» (2012)
  196. Whitney Rose – «Trucker’s Funeral» (2017)
  197. Siri Nilsen – «Alle snakker sant» (2011)
  198. The Autumn Defense – «Why Don’t We» (2014)
  199. Kandace Springs – «Breakdown» (2018)
  200. Empire Of The Sun – «Alive» (2013)