Det må jeg si! Det startet som en liste med 100 «essensielle» countrylåter: «Folsom Prison Blues», «Long Black Veil», «Pancho & Lefty», «Kern River» og «Tear Stained Eye», for bare å ha nevnt noen ytterst få. Men så oppdaget jeg fort at 100 countrylåter er for lite, og siden jeg ikke vil høre de samme 100 gang på gang, bestemte jeg meg snart for å utvide listen, og bygge på litt etter litt. Innledningsvis var det heller ingen norske innslag på listen, og med tanke på hvor sterkt country- og americanamusikken står i Norge, ble også dette en begrensning jeg slet litt med.

Derfor har denne spillelisten økt i omfang, jevnt og trutt, en låt her og 14 låter der, alt etter innfallsmetode og humør, og i går nådde jeg 1000 forskjellige sanger. Det er en milepæl!

«Country music is three chords and the truth» – Harlan Howard

Bare for å ha sagt det først som sist, dette er ikke «de 1000 aller beste countrylåtene». Jeg er ganske sikker på at de 100 beste og vel så det er her, av typen nevnt over, men mange av sangene her er også personlige favoritter og plutselige innfall, sanger jeg liker, rett og slett, som kanskje ikke har noe å gjøre i en countrykanon. Man kan jo strengt tatt ikke kan konkurrere i musikk heller. Opplevelsen av hva som er bra eller dårlig, hva som treffer og hva som ikke gjør det, er individuell. Den enes mesterverk er den andres lidelse – og omvendt. Det sagt, er veldig mange av de 1000 sangene avgjort viktige, helt sentrale sanger fra countrymusikkens historie.

Den som vil gå litt nærmere inn på mer spesifikke epoker og subsjangere innen countrymusikken kan forsøksvis lese min enkle countryskole i ti leksjoner. Det er ikke et dypdykk i sjangeren, men en lettlest og forhåpentligvis forståelig gjennomgang av rundt regnet 100 års countryhistorie.

Eriks elementære countryskole i ti leksjoner

Om du er en ekte kjenner av countrymusikken eller bare en novise, anbefaler jeg uforbeholdent å høre på denne spillelisten. Bruk gjerne randomfunksjonen, eller bare start øverst og jobb deg nedover. I skrivende stund trenger du fattige 61 timer og 44 minutter for å komme gjennom alt, og det er det vel verdt? Jeg tror også jeg kan slumpe til å ha dekning for å si at dette er den beste countryspillelisten ever!

Og en siste ting; husk at hvis du spiller en countrysang baklengs får du tilbake kjæresten, bikkja, huset og den pantsatte bilen. God fornøyelse!