I forrige uke presenterte jeg spillelisten «Jævlig kule damer» med 100 knakandes gode låter fremført av kvinnelige artister. Den var et forsøk på å vise hvor godt det står til med tingenes generelle tilstand, at kvinner i langt større grad enn for et tiår eller to siden markerer seg innen alle deler av musikklivet, og ikke bare som «syngedamer» eller det en mannlig respondent på nedlatende vis omtalte som at hvis du gir en jente en kassegitar så blir hun følsom singer/songwriter eller noe i den duren. Nettopp det siste motbeviser muligens min påstand om at ting er blitt så mye bedre, men vedkommende var heldigvis en ensom ulv.

For å opprettholde balansen i kosmos tenkte jeg det var på tide med en tilsvarende liste med mannlige artister, eller altså «Jævlig kule karer». Nå har jeg ikke tilgang på vandelsattestene til noen av disse artistene – like lite som jeg har det til artistene på kvinnelisten – så jeg går ikke god for at alt ved disse gutta er helt hunky dory. Enkelte blant dem kan ha meninger eller adferd som ikke nødvendigvis er på samme kurs som mine egne, men de er iallfall artister som enten ser kule ut, fremfører kule låter eller på andre måter viser at de er ålreite folk – eller som vi også sier – ikke rasshøl.

Dette er i likhet med den andre listen ikke noe forsøk på å lage en definitiv liste over noe som helst. Det er ingen kåring av verdens kuleste mannlige artister, like lite som jeg forsøkte å kåre verdens kuleste kvinnelige artister. Disse artistene bare er kule, ferdig med det, og det finnes selvfølgelig mange flere. Spillelisten inneholder rett og slett 100 fete låter med jævlig kule karer, intet mer, intet mindre. Derfor er det strengt forbudt å «savne» noen artister. Hvis du synes det er en «skandale» at for eksempel Alice Cooper, Edwyn Collins, John Hiatt, Jay-Z, Snoop Dogg, Stevie Wonder eller andre favoritter ikke er her, kan du jo bare lage din egen liste, verre er det ikke. Hvis du derimot synes det klarer seg med åtte timer med kul musikk innen en haug med forskjellige sjangere, der det sikkert finnes en god del låter du ikke har hørt før, trenger du ikke lete lenger. This is it.

Jeg håper jo også at en spilleliste med navn så gode og så forskjellige som Neil Young, Public Enemy, Bendik Brænne, Miles Davis, Matias Hilmar Iversen, Don Martin, Sondre Lerche, Dylan Mondegreen, Quarter Wolf og Odd Børretzen kan appellere til noen hver. Det er muligens ikke innlysende at noen liker alle disse, men jeg gjør det. Som jeg liker å si, må vi se forbi sjangerbegrensninger og forsøke å kjenne igjen god musikk der den finnes. Det kan være på de mest overraskende hold.

Da kör vi!

Sjekk også: 100 fete låter med jævlig kule damer