Gentleman’s Collection er navnet på en ny vin som er spesielt utviklet av Lindeman’s for å passe «den moderne gentleman». Jeg bare, «Hæ?!?»

Det er helt sant. Den originale vinmarken i Hunter Valley i New South Wales i Australia der Henry Lindeman i 1843 startet sitt lille vinhus, eksisterer ikke lenger, og i dag er selskapet en masseprodusent av godt ansett vin til en fornuftig pris. At Lindeman’s har vokst seg så stort skyldes selvsagt en del snedige markedsføringsknep i tillegg til det å faktisk lage vin, og nå lanseres derfor selskapets nye Gentleman’s Collection.

Ta for øvrig en titt på bildet over. Det er ikke meg som er avbildet, men Fashionistaen, fantasifiguren som bærer en nesten skremmende fysisk likhet med meg selv, men som ellers er et produkt av min kones syke hode. Les alt om fashionistaens møte med den nye vinen her.

Ifølge pressemeldingen som er sendt ut, hevder nemlig Wayne Falkenberg, husets vinmaker gjennom mer enn 40 år, at grunnleggeren Dr. Henry Lindeman var «en fullkommen gentleman tilbake i 1843». Videre kan vi lese at «på denne tiden var høflighet og respekt regnet som noe av det absolutt viktigste i samfunnet», men visstnok har tidene forandret seg så mye at dagens menn «føler det er vanskeligere enn noen gang å være en gentleman».

Da er det jaggu godt vi har fått Gentleman’s Collection. Den selges både på flaske og bag in box og er utstyrt med enkle råd og anvisninger som vil være til hjelp for alle som sliter litt, som for eksempel denne:

«Language, please. A gentleman can make a perfectly emphatic point without the use of profane language. This is not to say he is not versed in profanity, but he frequently has something better to say.»

Her er eksempler på Gentleman's Collection fra Lindeman's. Endelig, sier jeg bare! Dette trengte vi.
Her er eksempler på Gentleman’s Collection fra Lindeman’s. Endelig, sier jeg bare! Dette trengte vi.

Pressemeldingen er ledsaget av en undersøkelse som ble gjennomført blant 501 svenske kvinner og menn i november 2015 og er helt klart fornøyelig lesning. Hadde det ikke vært for at den er gjennomført blant svensker, kunne den vært relevant for oss her i Norge også, men en del av funnene kan nok stemme overens med våre hjemlige forhold.

Her følger en oppsummering av undersøkelsen som fikk meg til å humre ganske godt. Nå er ikke alt som står her fullt så relevant for meg som ikke er på markedet etter en kvinne, men her er altså en del interessante funn for single menn også. Jeg kan blant annet røpe at daten din gjerne hører om hvordan dagen på golfbanen var når dere er ute. Personlig må jeg si jeg er spesielt glad for at så mange som 82 prosent av de spurte under 40 år mener det ikke lenger er viktig å fremstå som «tapper og galant». Jeg kan godt være modig og høflig, men tapper og galant blir i meste laget. Take it away!

Ut med de gamle reglene:

 • 1.Glem fysisk styrke – personlighet kommer først: 82% av de spurte under 40 mener det ikke lenger er viktig å fremstå som tapper og galant. 80% sier også at det ikke er viktig at menn fremstår som muskuløse. Derimot fremmes gode manerer og høflighet som viktigst av både menn og kvinner. Hele 92% av kvinnene nevnte at gode manerer var viktig for en gentleman.
 • 2.Gode nyheter! Hun deler gjerne regningen på restaurant: Over halvparten av kvinnene mener det ikke lenger er viktig at en gentleman tar regningen.
 • 3.Gutter, la dressen bli i skapet. Gå heller for jeans og en t-skjorte: Bare 9% av kvinnene under 40 mente det var uakseptabelt for en gentleman å stille opp i annet enn dress på første date. 51% sier også at det ikke har noen betydning hvorvidt en bruker joggedress utenfor sitt eget hjem.
 • 4.Vekk med konservative tradisjoner: Du trenger ikke spørre svigerfar om hans datters hånd. Bare 11% av de spurte under 40 mente dette var nødvendig.
 • 5.Len deg tilbake og slapp av – hun åpner gjerne bildøren selv: Bare 32% av de spurte under 40 mener det er nødvendig for en gentleman å åpne bildøren for daten. Videre mener bare 22% av kvinnene under 40 at en gentleman skal vente på at kvinnene får satt seg ved bordet før de selv setter seg.
 • 6.Ikke stress, hun fikser det!: 77% av kvinnene under 40 mener at en gentleman ikke er nødt til å hjelpe sitt følge med jakken.
 • 7.Blomster er ut: Kun litt over en fjerdedel (26%) av kvinner under 40 mener en gentleman må kjøpe blomster utenom spesielle anledninger.

Inn med de nye reglene:

 • 1.Husker du hvordan mor sa du skulle oppføre deg som liten? Helt riktig, fortsett sånn: 92% av kvinner under 40 mener manerer er viktig. I tillegg mener 85% at det er essensielt for en gentleman å være punktlig.
 • 2.Vær ved hennes side: 55% av kvinner under 40 mener en gentleman bør prioritere å være med hennes familie i ny og ne.
 • 3.Hjemmet skal deles: En moderne gentleman bør plukke opp sine skitne klær fra gulvet, 55% av kvinnene under 40 mener dette er essensielt.
 • 4.En moderne gentleman trenger ikke å være prippen: Kun 26% av kvinner under 40 mener at en ekte gentleman ikke kan ha sex på første date, og bare 21% mener «sexting» er uakseptabelt.
 • 5.SMS er supert, men vit når nok er nok: En moderne gentleman bør sende tekstmelding eller ringe dersom han er sent ute til en date. 70% av de spurte under 40 er enige i dette. Likevel mener 60% at en verdig gentleman ikke skal benytte telefonen under en date. 84% av kvinnene mener også at det er uakseptabelt å gjøre det slutt over SMS.
 • 6.Vis at du bryr deg, og hør etter: 90% av kvinner under 40 mener det er essensielt for den moderne gentleman å ta seg tid til å lytte. 81% mener det ikke er en gentleman verdig å avbryte.
 • 7.Kommunikasjon er viktig: 70% av kvinner under 40 er enige om at en gentleman skal spørre før han endrer sin forholdsstatus på Facebook. Videre mener 67% av kvinnene at en gentleman ikke skal ta utfordrende bilder av sin partner.
 • 8.Ikke hver helg kan være guttas helg: 43% av de spurte under 40 mener man som gentleman bør prioritere helgene sammen med partneren fremfor med kompisgjengen.
 • 9.Sikkerhet først: 61% av kvinner under 40 mener en gentleman enten skal kjøre dem hjem etter en date eller sørge for at hun kommer seg trygt hjem.
 • 10.Hun ønsker faktisk å høre om dagen din på golfbanen: 82% av kvinnene under 40 mener en gentleman fint kan prate om sport på en date.