Har Vendetta Forlag gitt opp å oversette John Connollys bøker om privatdetektiven Charlie Parker til norsk? Det har iallfall vært stille lenge nå, mens forfatteren selv jevnt og trutt gir ut en ny roman i året. Der Vendetta foreløpig har stoppet med bok nummer fire, har Connelly nettopp gitt ut bok nummer 14, A Time Of Torment, der han skrur spenningsnivået opp et par hakk fra forrige bok, A Song Of Shadows (les min anmeldelse her).
Bøkene om Charlie Parker (ingen tilknytning til den store jazzsaksofonisten med samme navn) har et overbygg, en handling som rammer inn en større saga om kampen mellom det gode og det onde. Allerede i første bok i serien, Every Dead Thing (1999) ble hans kone og datter drept, men stadig figurerer de i bøkene om Parker. De er døde, men befinner seg i en parallell verden, et slags dødsrike som er nært tilknyttet den virkelige verden og som enkelte mennesker er mer eksponert for og følsomme for enn andre, Charlie Parker i særdeleshet. Heller ikke han er helt av denne verden, tiltenkt en større rolle i et eller annet kosmisk spill John Connolly teaser i hver nye bok. Gjennom Parker og andre figurer i serien beveger vi oss friksjonsfritt inn og ut av drømmer, til en parallell verden der intens ondskap og unevnelige redsler skjuler seg. Det er mørkt så det holder og ganske kult.
Det var med den sjette boken i serien at Connolly for alvor tok steget ut i det overnaturlige, og i mine øyne har det vært en styrke. Han har skapt en forventning til nye uforklarlige hendelser som pirrer og besnærer. Bøkene er omtrent like deler skrekk og krim, spennende og dessuten godt skrevet. Som gammel krimentusiast er det litt trist å måtte innrømme at jeg har mistet mye av den gamle interessen for sjangeren de siste årene, men jeg holder fast ved enkelte forfattere og seriene deres, og Connollys bøker om Charlie Parker passerer fremdeles nåløyet.
I A Time Of Torment blir vi med til et bortgjemt lite samfunn styrt av en klan med mørke hensikter i West Virginia, i en del av Plassey County som kun er omtalt som The Cut. Her har tiden stått mer eller mindre stille i flere hundre år. Innbyggerne er ikke slik som Amish-folket at de skyr den moderne verden, de vil bare være i fred. De bedriver sin kriminalitet i det stille, og blir overlatt til seg selv av verden utenfor på grunn av at de også holder kriminaliteten i området til et minimum gjennom trusler og det som verre er. Om en motorsykkelgjeng prøver å etablere et methlaboratorium i nærheten, om andre utenforstående utøver alvorlig kriminalitet av forskjellige slag, mange er de som har fått angre på sine feilgrep overfor The Cut, og mange av dem er aldri hørt fra igjen. En slags terrorbalanse har oppstått gjennom mange år, der de lokale øvrighetspersonene ser en annen vei hva angår The Cuts gjøren og laden.
Men når en forsvinningssak som Charlie Parker etterforsker fører ham til The Cut sier det seg selv at ikke alt vil forbli som det har vært lenger. Jerome Burnel var en helt som avverget flere mord under et mislykket ran og tok gjerningsmennene av dage, men han har sittet inne etter en pedofilianklage der han er uten skyld, og de som fikk ham dømt har gjort livet hans bak murene til et helvete. Burnel insisterer på sin uskyld og tar kontakt med Parker når han slipper ut fra fengsel, og når Burnel forsvinner som dugg for solen er Parkers viktigste ledetråd et utsagn om «the Dead King».
Jeg skal ikke røpe hva eller hvem The Dead King er, men det fører direkte til The Cut, og her er vi på full fart inn i det overnaturlige, den skyggeverdenen Parker blir bedre og bedre kjent med for hver nye bok i serien. Det er en ny brikke i et stadig mer uhyggelig og fascinerende puslespill. Det er lett å avfeie dette som fjas, men jeg synes disse bøkene er helt strålende, og A Time Of Torment er John Connolly helt på høyden.
Selv om historien om The Cut får sin avslutning, er det som vanlig nok av løse tråder og nye elementer i den større soga om Charlie Parker til at vi gleder oss til veien videre. Tenker det kommer en ny bok om et års tid, jeg…