Den irske forfatteren John Connolly har skapt en fengslende serie romaner i skjæringspunktet krim/skrekk med sine til nå 13 bøker om privatdetektiven Charlie Parker. Så langt er de fire første oversatt til norsk, mens jeg akkurat har lest den 13. og foreløpig siste, A Song Of Shadows.

I Every Dead Thing (norsk oversettelse Det sorte hjertet, Vendetta forlag), Connollys debutroman og den første i serien om Parker, blir hans kone og unge datter brutalt myrdet av en seriemorder som går under navnet The Travelling Man. 13 bøker senere er dobbeltdrapet ennå sentralt i den forstand at spøkelsene deres – og i særdeleshet datterens spøkelse – er sentrale bipersoner i en bokserie som med den sjette boken, The Black Angel, tok en skarp vri i retning det overnaturlige. Der ondskapen og uhyggen tidligere lå og lurket, både i perverterte menneskesinn og også i selve naturen og atmosfæren rundt oss, fikk den herfra en tydeligere manifestasjon. Connolly åpnet porten inn til en parallell virkelighet som både er del av drømmene våre og av den virkelige verden, sistnevnte svært ofte eksemplifisert av delstaten Maines dype urskoger.

Det er mulig dette høres tåpelig ut, men Connolly har skapt en ytterst original thrillerserie som øker i fascinasjon for hver bok. A Song Of Shadows skildrer, som de fleste bøkene om Parker, et mer tradisjonelt mysterium, der det denne gangen handler om nazistenes ugjerninger, en nesten ukjent konsentrasjonsleir, og noen få gamle krigsforbrytere som lever i skjul under nye identiteter og jakten på dem. En serie mord, ikke alle som umiddelbart kan knyttes sammen, vekker blodhunden Charlie Parker som er under rekonvalesens etter nesten å ha blitt drept i den forrige boken, The Wolf In Winter. Men om det er en fysisk svekket Parker vi møter i den nye boken, er han enda mer innstilt på å avdekke fortidens og nåtidens grusomheter enn før. Med god hjelp fra de to leiemordervennene sine, Angel og Louis, får han smått om senn hull på bylten.

I skyggene lurer det uhyggelige, det ulegemliggjorte, det eteriske… den parallelle verdenen vi får nye glimt inn i for hver roman i serien. Sakte, men sikkert kommer nye biter til i puslespillet, og jeg er sikker på at Connolly kan holde denne katt og mus-leken han har med leserne gående gjennom mange flere bøker.

Jeg synes ikke A Song Of Shadows er blant hans mest spennende bøker, men som alltid er den godt skrevet, fengslende og interessant, der den roter opp i verdens ufattelige ondskap og minner oss om vår egen menneskelighet, eventuelt fraværet av den. Saker!

John Connolly

A Song Of Shadows

Hodder & Stoughton