a-ha
«This Is Our Home»
(Universal, single)
[usr 6 text=»false»]

Når MTV Unplugged vender tilbake fra de døde er det ikke med hvem som helst. Og ikke nok med at det er a-ha som har den ære, seansen fant attpåtil sted på norsk jord, på «Margarets-øya» Giske utenfor Ålesund. Nå er den første singlen ute, en smakebit på albumet MTV Unplugged – Summer Solstice som slippes 6. oktober. «This Is Our Home» er en intenst nydelig sang, ettertenksom og melankolsk, der Morten Harket stråler med en enestående vokalprestasjon. Skjønt enestående. Han synger jo alltid fantastisk, og denne gangen er intet unntak.

Men det er noe med a-ha som enhet kontra alle de tre medlemmenes øvrige prosjekter. Selv om de på ingen måte er perlevenner oppstår det en helt egen magi når de slår seg sammen, og «This Is Our Home» er et prakteksempel. Den er skrevet av Magne Furuholmen og er en av to nye sanger spilt inn for anledningen. Den andre heter «A Break In The Clouds» og er signert Pål Waaktaar-Savoy.

«This Is Our Home» er en «voksen» låt som handler om å kjenne sin plass i verden og i et samliv. Teksten er såre enkel og liketil, men målbinder samtidig en slags velfundert livserfaring. Av alle kunstnertyper som kan kalles tåkefyrster er nok Morten Harket helt i tetsjiktet, men når han synger «There is no other place to go, for this is our home … this is where we belong» låter det klokt. Ikke banebrytende originalt, men riktig.

Sangen er en pianobasert ballade, godt hjulpet av et vakkert strykerarrangement og er så pen at du får mest lyst til å grine. Dette er a-ha slik vi elsker dem, et gløtt inn i den musikalske drømmeverdenen de kan åpne for oss når de virkelig vil.

Se også: Turistattraksjonen som forsvinner

MTV Unplugged – Summer Solstice slippes i hele syv forskjellige formater, der du kan kjøpe CDene med Bluray eller DVD-følge, som vinyl eller som enkeltstående Bluray eller DVD. Vil du ha den fulle oversikten over formatene, inkludert hvilke låter som er med, kan du gå til Super Deluxe Edition-bloggen til Paul Sinclair. Gjester er for øvrig Ian McCullouch (!), Lissie og Alison Moyet. Jeg gleder meg!

Akkurat nå sitter jeg på et hotellrom i den norditalienske byen Varese og lar meg forføre av Morten Harkets stemme og den nydelige låta som også har klart å overbevise meg om at jeg MÅ se a-ha på deres Unplugged-turné som tar dem til Oslo Spektrum 9. og 10. februar. Steike, så bra dette er! Her kan du se videoen og høre den nydelige sangen.

Sjekk også: Den nye Waterboys-platen anmeldt – et romantisk overskuddsprosjekt