«Brian Wilson», «Drew Barrymore», «Agnar Mykle», «Johnny Cash», «Akira Kurosawa», «Sergio Leone», «Pablo Picasso», «Ingrid Bergman», «Graham Greene», «Buddy Holly», «Brian Eno»… kjente mennesker fra kunstens verden, men også sangtitler. Jeg har laget en spilleliste om kjente personer, ikke alle av dem kunstnere heller, der kriteriet for å bli inkludert er at fornavn eller etternavn på vedkommende er del av, eller hele, tittelen. Ikke alle sangene på listen handler eksplisitt om personene som har gitt dem navn, men de aller fleste gjør det. Shona Laings «(Glad I’m Not) A Kennedy», Jamey Johnsons «Between Jennings And Jones» og Marshall Crenshaws «I’m Sorry (But So Is Brenda Lee)» (skrevet av Ben Vaughn) er eksempler på det sistnevnte.

Så er spørsmålet hvilke åpenbare sanger jeg har utelatt eller glemt? Ofte har jeg begrensninger som går på at jeg kun vil ha med én sang per artist, men slik har jeg ikke gjort det her. David Bowie, Bob Dylan, John Grant og The Margarets er blant dem som har skrevet flere gode sanger om kjente personer. Det er heller ikke slik at jeg bare har valgt en sang per person som er besunget. Skulle jeg begrenset meg til én sang om Elvis, liksom? Det skulle jo tatt seg ut.

Jeg trenger altså hjelp, så kom veldig gjerne med forslag. Jeg har én begrensning, og det er at de det synges om må være tålelig kjente personer. Derfor har jeg utelatt både Grateful Deads «Casey Jones» og Di Derres «Erik Vea». Argumenterer du for øvrig godt nok for disse eller andre som for meg ikke er blant dem som har satt størst fotavtrykk etter seg, kan jeg nok likevel la meg overbevise. Dessuten tror jeg det er mye å hente blant norske låter. Jeg skal innrømme at jeg er dårlig her. For øvrig må jeg beklage fraværet av Stan Ridgways «Luther Played Guitar» og Jimmy Webbs «Paul Gauguin In The South Seas» på Tidal-listen. De er ikke der, dessverre.

Sjekk også: Den beste nye musikken så langt i 2018

Men nå vil jeg først og fremst ønske god fornøyelse. Her er sanger i en rekke sjangere om Stevie Nicks, Stephen Biko, Frank og Jesse James, Al Capone, Karen Carpenter, Benito Mussolini, Victor Jara, Bill Gates, Hank Williams, Pocahontas, Jeanne d’Arc, Jackie Kennedy, Che Guevara, Aretha Franklin, John Wayne, Muhammed Ali og veldig mange andre. Det er bare å kose seg!