Neste fredag er det duket for Steve Earles nye album, det riktig så strålende So You Wannabe An Outlaw, hans 16. i rekken (18, hvis vi regner med The Mountain som han gjorde med The Del McCoury Band i 1999 og fjorårets samarbeidsalbum med Shawn Colvin). Allerede nå kan det strømmes i sin helhet via amerikanske NPR, og det må jeg si, at dette er det mest umiddelbart potente Earle-albumet jeg har hørt på en god stund. Selv om han aldri er i nærheten av å levere noe dårlig, har likegyldigheten krøpet litt inn de siste årene, men denne gangen er det virkelig ikke slik.

Hør også: Årets definitive sommersingle

So You Wannabe An Outlaw (ordet «wannabe» er bevisst skrevet på denne måten) er et slags hyllestalbum til 70-tallets outlawtradisjon innen countrymusikken, anført av artister som Waylon Jennings, Willie Nelson og Billy Joe Shaver. Tittelkuttet har sågar en vellykket gjesteopptreden fra Willie selv. Platen er dessuten todelt, og kjøper du vinylutgaven når den kommer blir det selvsagt godt illustrert da. Side 1 er rocka, hard og veldig outlaw, mens side 2 er mer tradisjonell country, om ikke akustisk, så iallfall mer nedpå. Miranda Lambert har skrevet break up-låta «This Is How It Ends» sammen med Earle og deltar også med vokal, og som NPR lakonisk skriver, er det et tema både Lambert og Earle vet en del om. Johnny Bush, honky tonk-helt fra 60-tallet deltar også, på flotte «Walkin’ In L.A.».

Avslutningssporet «Goodbye Michelangelo» er Earles poetiske og vakre hyllest til sin gamle mentor Guy Clark som døde i fjor. Det er Earle på hans aller beste, så dette var rett og slett veldig stas.

Hør platen her.