Saturday City
«Safer In My Mind»
(Jelöy Soun)
[usr 5 text=»false»]

Mossebandet Saturday City albumdebuterte for halvannet år siden med flotte Through This Reality, en overbevisende samling sanger som hørte hjemme i det mer melodiske hjørnet av heartlandrocken. Blant annet sang Elvira Nikolaisen en nydelig duett med frontmann og låtskriver Magnus Gulbrandsen på «Carry What I Can», og den hadde følge av flere andre strålende sanger.

Nå er bandet tilbake med ny musikk, og «Safer In My Mind» er første fremstøt for bedriften Saturday City. Magnus og broren Stian har startet selskapet Jelöy Sound (som signaliserer deres opphav på Jeløya utenfor Moss) med mål om å gjøre ting selv. Om DIY-holdningen er punk, er det imidlertid lite som er punk over «Safer In My Mind», en utspekulert velklingende mid-tempo-låt som i en perfekt verden ville blitt en stor hit. Dette er like deler pop og country, et supermelodisk og allsangvennlig stykke musikk som ligger et sted midt imellom Henning Kvitnes den gang han sang på engelsk og et klassisk westcoastband av typen America. Selv sier Magnus at han hørte veldig mye på Crowded House-albumet Woodface under innspillingen, og det er heller ikke en helt fjern sammenligning.

Da skal du strengt tatt ikke være veldig smart for å forstå at det her – i tillegg åpenbart til det allerede nevnte melodiske aspektet – også har sneket seg inn noen ordentlig fine harmonier. Vokalarrangementet på «Safer In My Mind» er i grunnen så velklingende og perfekt gjennomført som du får det, og viser en forståelse hos brødrene Gulbrandsen for noen av popmusikkens mest effektive virkemidler. Det er rett og slett ganske vanskelig å beskytte seg mot slikt når det er gjort så godt som her – du har liksom ikke stort annet valg enn å like det du hører. «Safer In My Mind» handler om hvor skummelt det kan være å følge drømmene sine, men det er nettopp det Saturday City nå gjør. Frykten for å bli avvist, som Magnus hevder er høyst reell, burde da også, om ikke være overvunnet, så iallfall ligge nede for telling.

Magnus og Stian spiller henholdvis akustisk og elektrisk gitar, og de øvrige bandmedlemmene Jan-Erik Hoel, Kristian Frøland og Kristian Kjærnes gjør en utmerket jobb bak dem med bass, trommer og tangenter. I god gammeldags punkånd er sangen spilt inn i kjelleren til Magnus, og det vi hører er – med unntak av et par mindre detaljer som er fiklet på – ett opptak. «Nye» Saturday City vil at det skal låte så organisk og direkte som mulig og «jukser» ikke.

«Safer In My Mind» er et godt utgangspunkt for «det krevende andrealbumet» som er under innspilling. Planen er å spe på med noen flere singler først, slik at Magnus (og Stian) kan «få feelingen av hvordan disse plateselskapsgreiene funker», slik han uttrykker det. Holder de et tilsvarende nivå, skal jeg hilse og si vi har fine ting i vente!

Her er så «Safer In My Mind» eksklusivt for Mitt liv som Eriks lesere, og den er å finne i de vanlige kanalene fra i morgen. God fornøyelse!

Sjekk også: Min platesamling – Esben Holmboe Bang

PS! Lørdag spiller Saturday City konsert på House Of Foundation i Moss