Det er ganske utrolig at det skal bety så mye, men vi er altså ikke så begeistret at det gjør noe for skjenkestopp. Etter at altfor mange serveringssteder under de strenge koronatiltakenes første dager ikke klarte å respektere det nye regelverket ble enden på visa at Oslos ølkraner ble stengt og all alkoholservering avblåst.

I går åpnet serveringen igjen, og det var mange av oss som brukte byen. Selv var jeg og min flotte kone på nabolagsrestauranten vår Enoteca og spiste pizza og lasagne og drakk rødvin, noe vi som regel gjør med den største selvfølge, men ikke har kunnet gjøre på halvannen måned. Det var, for å si det forsiktig, godt å være tilbake.

Nå har ikke et enslig restaurantbesøk så mye med fyll å gjøre, men jeg kom i hu min store fylla har skylda-spilleliste som jeg laget for en tid tilbake, og synes i grunnen det er passende å republisere den. Bare så det er sagt, nå er det viktig at vi IKKE rølper rundt på byen og drikker oss dritings i tide og utide, men oppfører oss så ansvarlig som bare mulig. Det er ikke alle som er like flinke til det, for å si det forsiktig, så vær på vakt der ute. Ikke for å moralisere, men kong Alkohol er en lunefull «venn», og ikke nødvendigvis en du skal bli bestis med. På den annen side, mange er dem som har hatt stor glede av et glass eller to – eller ørten – og har kommet fra det med både liv og helse i behold. Men dette er altså spesielle tider, om noen skulle ha glemt det.

Hvor mange artister har så ikke sunget om alkoholens mange fallgruber gjennom årenes løp? Det er en hel del. Ikke alle artistene på min mildt sagt omfattende spilleliste om alkohol kan sies å ha eller å ha hatt et kjernesunt forhold til rusmidler. Keith Richards, Iggy Pop, Tom Waits, Nina Simone, Joachim Nielsen, Merle Haggard, Amy Winehouse, Jackie Leven, Snoop Dogg, Jerry Lee Lewis, Nick Cave, Dean Martin og Warren Zevon er blant dem som neppe kan beskyldes for å ha vandret den smale sti i særlig grad. Sanger av typen «Honky Tonk Women», «The Piano Has Been Drinking (Not Me)», «To fulle menn», «I Think I’ll Just Stay Here And Drink» og «Desperadoes Under The Eves» er blant flere gode eksempler på sanger der alkoholen har spilt en stor og viktig rolle.

Da Kimberly Rew i Katrina And The Waves skrev «Red Wine And Whiskey» var det med henvisning til at nevnte fludier fløt i strie strømmer og at det var dårlig for økonomien, men med glimt i øyet. Madness «Lovestruck» og deLillos’ «Suser avgårde alle mann» handler begge om å karre seg hjem etter en fuktig aften, spesielt førstnevnte i fornøyelige vendinger, mens Lars Lillos tekst om å være full og gå midt i Bygdøy allé har blitt en del av oslosjargongen. Alan Jacksons «It’s Five O’Clock Somewhere» er en humoristisk fuck you til en kjip jobb med en kjip sjef, der Jimmy Buffett dukker opp mot slutten av sangen for å gjøre det hele enda lystigere.

Når John Lee Hooker bestiller «One Bourbon, One Scotch, One Beer» i Rudy Toombs’ sang av samme navn, er det imidlertid starten på en kveld som ikke vil ende pent. Enda mer alvorlig blir det i låter som Lars Demians «Fyllot och Miss World», Alice Coopers «From The Inside», The Housemartins’ «Happy Hour», Bruce Springsteens «Highway Patrolman» (i Johnny Cash’ overlegne versjon), Townes Van Zandts «Waitin’ Around To Die», George Thorogoods «I Drink Alone», The Jams «Saturday Kids» og The Rainmakers’ «Drinkin’ On The Job». Her handler det om de åpenbare skyggesidene, og dem er det mange av.

Men så mye bra musikk alkoholen tross alt har ført med seg! Det var vanskelig å begrense seg da jeg skulle lage denne spillelisten, og jeg har endt opp med godt over 400 sanger om fyll og fanteri. Blant de mange jeg ikke har nevnt og som er mer på listen er kremartister som Backstreet Girls, Squeeze, Tom Russell, Black Flag, Raga Rockers, Pogues, Tom T. Hall, Bob Woodruff, Joni Mitchell, Gillian Welch, Elton John, Steve Earle, Guy Clark, X, Emmylou Harris, Billy Joel, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Leonard Cohen, Steely Dan, Eagles, Tønes og George Jones. Jeg må også nevne spesielt duoen på bildet, Quarter Wolf, som er representert med tre fete låter her, «Midnight In Oslo», «Shitfaced And On Fire» og «Fucked Up At Felix».

Før det braker løs vil jeg nok en gang minne om at alle må bruke huet når de er på byen, nå mer enn noen gang. Respekter reglene som er satt opp, så vil vi alle kunne vende tilbake til en normal hverdag, før snarere enn senere.