Du verden, for en fantastisk måned september har vært for ny og iørefallende musikk. Når man som noget aldrende musikkentusiast med 50 års levetid bak seg forsøker så godt det er mulig å høre seg opp på hva som skjer i en stadig mer kaotisk tid med utallige kanaler for nye impulser, blir det tydelig at alt ikke var så mye bedre før. Bildet av hva som beveger seg i populærmusikken er kanskje mer fragmentert og uoversiktlig enn noen gang, men aldri har det vært utgitt mer musikk, og i forlengelsen av det må det også være lov å antyde at det gis ut mer bra musikk enn noen gang. Kanskje. Det hjelper å legge godviljen til og ha en fordomsfri innstilling til sjangere. Da er de musikalske gledene deretter.

Puristene får skrike så høyt de vil om 1967 eller 1977 eller 1991, tre «anerkjente» nøkkelår for populærmusikken og dens videre utvikling, år jeg også selv er glad i rent musikalsk sett. Nå er det derimot september 2016 som gjelder for meg, og jeg tror nok oktober kan bli ganske fin også.

Sjekk også: Den beste nye musikken fra august

Den siste måneden har gitt oss ny musikk fra en lang rekke «gode, gamle» artister så forskjellige som Madness, John Prine (ikke på Tidal), To rustne herrer (Jonas Fjeld og Ole Paus), deLillos, Teenage Fanclub, Peter Gabriel, Nick Cave & The Bad Seeds, Leonard Cohen og mange andre, så vi skulle være godt dekket der. I samme slengen kan vi også godt nevne grå eminenser av typen Tom Roger Aadland og Hasse Farmen som aldri har opplevd stor publikumsuksess, men som stadig er i stand til å gi ut nydelige plater, og godt etablerte artister som Marit Larsen, Stein Torleif Bjella, Bernhoft, The Weeknd (med Daft Punk!), Frank Ocean (ikke på Tidal), Dawes og Empire Of The Sun som også er aktuelle med nye toner.

Vi har fått musikk fra nye eller nyere artister av betydelig interesse, og jeg kan eksempelvis nevne Sampha, Apothek, Moddi, Signe Marie Rustad, Drolsum Stasjon, Maria & The Brymstones, Solfrid Molland, Aslak Borgersrud, Tycho, Laleh, Dagny, Bendik, Kaja Gunnufsen, Natasja Holmboe, Silja Sol, Jamie N Commons, Ine Hoem, AlunaGeorge, Bow To Each Other, John Paul White, Julia Jacklin, St. Paul & The Broken Bones, Years & Years, Amanda Shires, Lucky Lips, Ary og veldig mange andre. Og legg merke til alle de norske navnene her. Norsk populærmusikk har neppe hatt bedre kår noen gang enn akkurat her, akkurat nå.

Så la oss heve glasset for 2016 og alt det fine som skjer. Det er det nemlig all mulig grunn til! Her er listen, som vanlig både i Tidal og Spotify.