I 1977 var jeg 11 år gam­mel, og tegneseriealbumet «Asterix på Korsika» ble utgitt på norsk – fire år etter den franske originalutgaven. Siden den gang har jeg hatt lyst til å besøke den fjellkledde middelhavsøya, men først i fjor høst ble drømmen virkelighet.

Nydelige Korsika Asterix

Historien skildrer korsikanerne som ek­sepsjonelt stolte og nasjonalistiske, hevn­gjerrige, irrasjonelle og voldelige. Og når jeg nå, mer enn 40 år etter at serien ble publisert første gang, spør lokalbefolkningen om hvor sannferdig serieskaperne omtalte dem, er svaret det samme overalt: «Veldig bra. De tok oss på kornet.»

Nydelige-Korsika-2

Korsika har et grønt og dramatisk landskap med store fjellmassiver, og er ikke større enn at det sjelden er langt til havet. I sør ligger Bonifacio med fergeanløpet fra den italienske naboøya Sardinia. Korsika er fransk, og det innbyggerne på øyene har fel­les, er en betydelig skepsis til makthaverne på fastlandet. Det skyldes en historie med gjentatte okkupasjoner fra fremmede makter.

Hvis du ikke peller korsikanerne på nesa, er du derimot hjertelig velkommen.

Jeg og mine reisevenner er på biltur i fjellene sør på øya. Idylliske dalfører åpenbarer seg under stupbratte klipper, og små landsbyer ligger spredt i området som kal­les Alta Rocca, «høye klipper».

I Levie er en av de idylliske landsbyene i fjellområdet som kalles Alta Rocca.
I Levie er en av de idylliske landsbyene i fjellområdet som kalles Alta Rocca.

I lille Quenza ligger hotellet Sole e Monti der vi stopper for en enkel, men velsmakende lunsj. Den nytes utendørs, og hovedpersonen er en spekeskinke av en annen verden. De lokale gri­sene livnærer seg blant annet på kastanjer som gir en fantastisk smak, og den silkemyke kon­sistensen trekker ytterligere opp.

Zonza er en annen koselig landsby. Et kort stopp og en øl på kafeen midt i byen mens vi nyter synet av fjelltoppen La Bavella.

Nydelige-Korsika-6
Det serveres mye godt på en korsikansk charcuterietallerken, som her i Bonifacio.

– Denne siden av øya er det få som kjenner, sier guiden François Zam­poni. Han er fra fastlandet, men har korsikan­ske aner, og har valgt å bosette seg på forfedre­nes øy. Han blir stadig mer korsikansk, men mener fremdeles lokalbefolkningen er noen konservative stabeiser når det gjelder forand­ringer.

– Foreslå noe for en korsikaner, og uansett hvor smart eller lønnsomt det måtte være, sier han nei av rent prinsipp!

Hils på den beste skinken jeg har spist i mitt liv, på restaurant Sole e Monti i fjellandsbyen Quenza. Denne kommer fra frittgående griser som livnærer seg på kastanjenøtter og ville urter.
Hils på den beste skinken jeg har spist i mitt liv, på restaurant Sole e Monti i fjellandsbyen Quenza. Denne kommer fra frittgående griser som livnærer seg på kastanjenøtter og ville urter.

François sikter ikke minst til hans mange forslag til å utvide turistsesongen.

– Det er ingen grunn til at Korsika bare skal være en sommerdestinasjon. Ikke minst er det flotte alpinanlegg her, men også et klima som er behagelig størstedelen av året, sier han.

Heldigvis får Korsika i det minste en god skjerv av feriegjester i høyse­song. Det er flotte badesteder langs hele kys­ten, og byer som Calvi, Ajaccio, Bonifacio og Porto-Vecchio er steder som bør behage de fleste. Samtidig er det ikke så fullt her som på Mallorca, Kreta og andre populære feriemål.

Og muligens får du god mat disse stedene også, men like god skinke som i Korsikas fjell­massiver? Neppe!

 

OBS! Denne reportasjen har tidligere stått på trykk i Se og Hør.