Byer forandrer seg, og Oslo er intet unntak. Likevel, det føles litt underlig når du intetanende går rundt i byen og oppdager at gamle landemerker i livet ditt er revet. Jeg har opplevd dette to ganger innenfor den siste uken, senest i dag da jeg oppdaget at Entra Eiendom nå endelig har fått satt i gang rivingen av Kristian Augusts gate 19 der Tronsmo Bokhandel holdt til for inntil halvannet år siden. Her begynte jeg å vanke som 15-åring da jeg oppdaget kjelleren med tegneserieavdelingen, og i alle senere år har bokhandelen hatt en sentral plass i mitt kulturelle liv, også som leverandør av skjønnlitteratur og annet snadder. Du kan lese mer om Tronsmo her. 

Morsomt nok var det også i fjerde etasje i samme bygg jeg hadde min første jobb som journalist. En høstmorgen i 1985 stilte jeg til første arbeidsdag i bladet Pop som da ble utgitt av Hjemmet under ledelse av Per Borglund. Per og jeg har jobbet sammen ved flere anledninger, selv om vi ofte har vært uenige om hva som er god og dårlig musikksmak (det minner meg på at jeg skylder ham en spilleliste med Ultravox), og det var altså her i Kristian Augusts gate det hele begynte.

Her i Harbitzalleen lå miljøsynderen Apothekernes Laboratorium. Foto: Erik Valebrokk

Og hva så jeg på vei til min mor på Hoff terrasse sist søndag? Jo, at det gamle fabrikkbygget til forurensningssynderen AL (Apothekernes Laboratorium) ved trikkestasjonen var revet. De stygge utslippene har vært historie i mange år, men jeg kan fremdeles mane frem den usigelig vonde lukten som lå over hele Hoff og omegn på dårlige dager. Den snek seg inn gjennom vegger og vinduer og var en del av hverdagen til alle som bodde i strøket. Nå skal det bli boliger her.

Dette er kanskje ikke å regne for de helt store omveltningene i kosmisk sammenheng, men de er store nok i mitt beskjedne liv. Takk for det som var.