Endelig har jeg funnet en barberer som kan ta ordentlig hånd om håret mitt! Jeg trodde jeg trengte en frisør, men der tok jeg feil. Jeg trengte en barberer. Portugisiske Miguel Leão er min mann, og er kommet hele veien til Oslo fra Lisboa hvor han jobber i den stadig ganske nyåpnede og übertrendy barbersalongen Pels Pels i Storgata der det tidligere lå et garveri.

– Det er mange flinke frisører, men en barberer er noe annet, forklarer Miguel mens jeg sitter i stolen og han leker med kniv og saks. – Frisører kan få håret ditt til å se veldig pent ut, men de er gjerne trent i å klippe lengre hår. En barberer klipper kun menn, og vi arbeider fra innsiden og ut for at håret skal få en fasong som holder seg like fint når det er gått noen uker. Går du til en frisør risikerer du at fasongen faller sammen etter en uke.

Jeg sitter i den gamle barberstolen til Miguel for andre gang. Første gang jeg var her kunne han bare gjøre halve jobben, klargjøre håret for den kommende frisyren mens vi venter noen uker på at det skal vokse tilstrekkelig. I dag er dagen her, og jeg er omgitt av gammeldagse barberkremer og -såper, pomader, barberkoster og så videre. Jeg er helt sikker på at du får bartevoks her også, men det har jo ikke jeg bruk for. Utstyret – kniver og sakser, stolen jeg sitter i – er old school så det holder, og det er metodene også. Når Miguel faktisk klipper meg med kniv, etter først å ha benyttet forskjellige barbermaskiner og saks, ser jeg at frisyren tar form.

– Det er ikke mange som klipper med kniv, men jeg klarer meg i utgangspunktet med kniv og kam, sier han og forteller at dette er gammel lærdom som nå bare holdes i hevd hos noen få. Jeg er med andre ord i de beste hender.

Det er tydelig at det er behov for et sted som Pels Pels. Salongen benytter seg kun av utenlandske, klassisk utdannede barberere, anført av Miguel og en herre fra Valencia som kaller seg Lord Jack Knife og foresvever meg å være en nær mytisk skikkelse i barbererkretser. Begge er barske menn med hår i ansiktet, og det er den typen menn som finner veien hit også. Her kan de få både skjeggstussen de så sårt har trengt eller klippe håret, for ikke å si begge deler. Siden åpningen i april er Pels Pels blitt så populært at de fem barbererne som jobber her ikke er tilstrekkelig. Neste uke kommer derfor ytterligere tre for å prøve seg, en polakk, en ungarer og en serber.

Jeg for min del er solgt, og jeg håper håper HÅPER at Miguel finner seg godt til rette i Oslo og ikke flytter med det første. Han er min mann!

Det ferdige resultat. Et stykk fornøyd mann med nyervervet livsvisdom: Lykken er en god barberer.
Det ferdige resultat. Et stykk fornøyd mann med nyervervet livsvisdom: Lykken er en god barberer.