Julaften nærmer seg med stormskritt, og det er mange presanger som ennå ikke er kjøpt. Av den grunn trer jeg støttende til med en rekke gode tips i kategorien «harde pakker», som er den enkelte blant oss liker aller best. Her er tips i forskjellige prisklasser i de to kategoriene CD-plater og tegneserier. La meg understreke at dette ikke er ment som noen form for anmeldelser og at jeg hverken har hørt eller lest alt av det jeg presenterer. Likevel kan jeg gå god for rubbel og bit her. Om jeg ble forært hva som helst av dette, ville jeg blitt en glad mann.
I stedet for å gi karakterer har jeg i brukervennlighetens navn oppgitt pris, basert på Platekompaniets nettsider, og i noen tilfeller Tronsmo bokhandel. Alt kan bestilles fra disse stedene, men jeg garanterer ikke at noen av dem opererer med den laveste prisen. Og én ting til: Handler du ikke noe av dette til andre, kan det kanskje være gode tips til gaver til deg selv.
David Bowie – A New Career In A New Town (1977 – 1982) (Parlophone)
Den tredje boksen med alle platene til David Bowie samlet i kronologisk rekkefølge, med et vell av bonusmateriale. A New Career In A New Town dekker det mange mener er hans mest interessante periode, med «Berlin-trilogien» bestående av Low, ‘Heroes’ og Lodger. I tillegg er min favoritt Scary Monsters (And Super Creeps) med, samt to (!) versjoner av livealbumet Stage, Tony Viscontis nye miks av Lodger, EPen med tyske og franske versjoner av «Heroes», og ikke minst Re:Call 3 som samler alt av single- og EP-spor fra perioden. Det er en formidabel utgivelse på 11 CDer som er enda mer formidabel i vinylversjon, med hele 13 plater.
Pris: 1290 (CD), 2390 (vinyl)
Langsomt Mot Nord – 1985-1991 (C + C Records)
Langsomt Mot Nord debuterte med et nydelig selvtitulert album i 1985 med sin helt spesielle hybrid av norsk folkemusikk og elektronisk musikk. LMN var da Jørn Christensen og Ola Snortheim som hadde spilt sammen i DePress og Circus Modern, og hele prosjektet var inspirert av Olas far, folkemusikeren Olav Snortheim, som bidro til platen med bukkehorn og langeleik. Jørn hoppet av etter det første albumet, og Ola ga ut ytterligere to plater, Westrveg (1988) og Hildring (1991), med andre samarbeidspartnere. Espen Beranek Holm hadde en vesentlig rolle på sistnevnte. Nå er de tre legendariske platene samlet i en liten og hendig CD-boks, med en fjerde CD kalt Far som bonus, bestående av uutgitte opptak fra Olav Snortheims virke som musiker.
Pris: 549
Wilco – A.M. deluxe edition og Being There deluxe edition (Reprise)
Da det skramlete alt.country-bandet Uncle Tupelo ble oppløst gikk de to hovedpersonene i hver sin retning; Jay Farrar startet Son Volt, og Jeff Tweedy startet sitt Wilco som er det av bandene som på sikt har hatt størst suksess. Nå er de to første platene kommet i kraftig utvidede versjoner. A.M. (1995) er blitt åtte låter rikere, mens den i utgangspunktet doble oppfølgeren Being There (1996) er blitt ekstra god og feit. Den har vokst fra to til fem CDer og fra 19 til 58 sanger! Av de to vil jeg for øvrig trygt si at Being There er den beste, adskillig mer eventyrlysten og ambisiøs som den er, men A.M. er ikke av den grunn en dårlig plate.
Pris: 179 og 299
Bob Dylan – Trouble No More: The Bootleg Series Vol. 13/1979 – 1981 (Columbia)
Årets massive 13. utgivelse i Dylans pågående offisielle bootlegserie tar for seg hans «kristne» periode som kom brått og overraskende på verden med albumet Slow Train Coming i 1979. Det ble etterfulgt av Saved i 1980 og Shot Of Love året etter. I ettertid er det Slow Train Coming med låter som «Gotta Serve Somebody» og «Slow Train» som anses som det beste av disse, mens de to andre har et heller stusslig renommé. Men er de så gærne? Denne åtte CDer lange samlingen der seks CDer er viet liveopptak og to er viet «rare and unreleased» forsøker å rette på inntrykket – og lykkes langt på vei. Jeg har ikke rukket å gå i dybden av denne boksen, men den er – nok en gang i Bootleg Series-sammenheng – en skattkiste som venter på å bli utforsket. Litt dyr, men du får også en rimelig utgave som bare inneholder de to første live-CDene, om du vil gå litt roligere ut.
Pris: 1749
The Smiths – The Queen Is Dead (Warner Music)
Jeg ELSKER The Queen Is Dead! Den ti låter lange tredjeplaten til The Smiths, utgitt i 1986, er et mesterverk fra start til mål, fra den gangen Morrissey ikke var en skroting og han og Johnny Marr skrev de beste gitarbaserte poplåtene som var å finne noe sted. Nå er albumet blitt utvidet til å inneholde fire tre CDer og en DVD. Det innebærer helt konkret originalalbumet på én CD, demoversjoner og offisielle B-sider på en annen, og et liveopptak fra Boston på den siste CDen. DVDen inneholder en miks i såkalt 96kHz/24-bit PCM stereo for dem som er opptatt av slikt eller for den saks skyld forstår hva det dreier seg om, samt en kortfilm med samme navn som albumet, regissert av Derek Jarman. Utgivelsen er fin, men får et kraftig minus for fraværende info eller liner notes.
Pris: 299
Trond Granlund – 1973-1986 (C+C Records)
Mye er allerede skrevet om denne imponerende CD-boksen der Christer Falck etter initiativ fra John Richard Stenberg har samlet alt Trond Granlund spilte inn i perioden 1973 til 1986. Det innebærer alle de ti albumene i replikaversjoner, fra Granlund (1976) til The Ride (1986) utstyrt med alle relevante bonusspor. Det er ikke snaut i seg selv, men boksen inneholder også to fulle CDer med låter fra samleplatene Rock (1973), Mere rock (1974), Enda mere rock (1975) og Mere rock 2 (1976), samt låter Granlund spilte under en minnekonsert for Elvis Presley i 1978, Salt & Pepper-albumet 00.15 (Kvart over tolv) (1980) og X-Tra-albumet X-Tra (1984). Jeg har ikke fått hørt så mye av materialet ennå som jeg hadde villet, men det jeg iallfall kan si med sikkerhet er at det er en fascinerende reise inn i en karriere jeg visste altfor lite om.
Pris: 1290
Pet Shop Boys – Nightlife/Further Listening 1996-2000, Release/Further Listening 2001-2004, Fundamental/Further Listening 2005-2007, Yes/Further Listening 2008-2010 og Elysium/Further Listening 2011-2012 (Parlophone)
Det tok Parlophone hele 16 år etter at de seks første Pet Shop Boys-platene ble gjenstand for lekre dobbeltutgaver å fortsette utgivelsesrekken med de neste fem titlene. Det var verdt ventetiden. I og med at alle disse platene er remastret og de gamle deluxeutgavene for lengst er gått ut av produksjon, lanserer selskapet også nye versjoner med helt nye mikser av de første seks platene i 2018. Tre av de siste fem albumene er nå lansert i trippelutgaver, mens Fundamental og Elysium «bare» er doble. Noe av moroa med Pet Shop Boys har alltid vært den til dels skyhøye kvaliteten på B-sider og ymse mikser som selvsagt er med her i fullt monn, i tillegg til en god del uutgitt materiale. Dette er en reise langt inn i popmusikkens herligste rom.
Pris: 199 for alle titler
George Michael – Listen Without Prejudice (Sony Music)
Da George Michael ga ut albumet Listen Without Prejudice Vol. 1 i 1990 var det på hælene av hans første soloalbum Faith som gjorde ham til superstjerne. I et forsøk på å vende kjendistilværelsen ryggen lanserte han platen uten bilder av seg selv, og med en video til førstesinglen «Praying For Time» som sannsynligvis var verdens første lyric video, med teksten til sangen mot en vekselvis blå og svart bakgrunn. Riktignok solgte albumet langt dårligere enn forgjengeren, men i ettertid virker den samtidig mer tilgjengelig og mindre sær enn mange fikk inntrykk av da den ble utgitt. Det er snart et år siden han døde, og denne deluxeutgaven av albumet har sløyfet halehenget Vol. 1. Toeren kom aldri, men denne nye utgaven er utvidet med MTV Unplugged-forestillingen hans som jeg tror aldri har vært utgitt på CD og en disk med B-sider, remixer og rariteter. Endelig inneholder den en DVD med et konsertopptak og musikkvideoer.
Pris: 549
Ramones – Rocket To Russia 40th Anniversary Deluxe Edition (Sire)
Man kan selvsagt stusse over hvordan plateselskapet klarer å utvide en plate på så vidt over halvtimen til å bli en diger boks med tre fullpakkede CDer (pluss vinyl). Rocket To Russia er Ramones’ intenst catchy tredjealbum, utgitt sent i 1977, og er i likhet med forgjengerne Ramones (1976) og Leave Home (også 1977) tilgodesett med en deilig deluxeboks. Blant bonusmaterialet er en ny miks av albumet, et liveopptak fra Glasgow og masse outtaker, demoer, B-sider og slikt. Vinylen som er vedlagt har den nye jubileumsmiksen.
Pris: 549
Wilson Pickett – The Complete Atlantic Albums Collection (Atlantic)
Denne hendige lille boksen inneholder replikaversjoner av de ti albumene den store soulsangeren Wilson Pickett ga ut for Atlantic Records mellom 1965 og 1972. Jeg skal ikke ljuge på meg å ha hørt alt her, men ta en stikkprøve nærmest hvor som helst, og du opplever DEN stemmen som vrenger sjela. De fleste har hørt hvor godt det funket da han sang «In The Midnight Hour», «Land Of 1000 Dances», «Mustang Sally» eller «I’m A Midnight Mover», men platene hans er proppfulle av fine, mindre kjente stunder også. Dette er for øvrig en enkel og billig utgivelse uten liner notes eller booklet, men det reflekteres da også av den lave prisen.
Pris: 349
Paal Flaata – Songs: The Trilogy Collection (Blue Mood Records)
Norges sannsynligvis aller beste sanger kronet i høst sin trilogi med plater viet låtene til Chip Taylor, Mickey Newbury og Townes Van Zandt med Love And Rain (The Athletic Sessions). Her gjorde han velvalgte coverversjoner av ti forskjellige låtskriver og leverte med det sin kanskje beste soloplate så langt i karrieren. Alle de fire platene er samlet i denne lille CD-boksen som også inneholder velskrevne liner notes av Tom Skjeklesæther. Dette er helt essensiell lytting som vi kan kose oss med mens vi lurer på hva som blir det neste for Flaata – full Midnight Choir-gjenforening med ny plate eller videre solokarriere der han gjør Gud ved hva? Alt kan skje.
Pris: 449
Dr. John – The Atco Records Collection (Atco)
Dr. John The Night Tripper – Mac Rebennack – ga i årene 1968 til 1974 ut sine syv første album som her er samlet i en boks med enkle replikaversjoner. Boksen mangler liner notes og booklet, men koster til gjengjeld forsvinnende lite med tanke på hvilke skatter som gjemmer seg her. «I Walk On Guilded Splinters», «Right Place Wrong Time», «Iko Iko», «Mos ‘Scocious», «Somebody Changed The Lock» og så videre. Dette er essensiell New Orleans-R’n’B fra en sann mester.
Pris: 299
Sjekk også: Årets viktigste julehefter
Lise Myhre – Nemi XIII: Jentestreker (Egmont)
Årets Nemi-bok er 160 siders essensiell tegneseriekunst signert en av Norges mest markante stemmer. Gjennom sin uimotståelige tittelfigur både tegner og skriver Lise Myhre til en viss grad sitt eget liv, selv om hun er nøye med også å distansere seg fra Nemi og understreker at den mangesidige gotheren ikke er henne. Likevel skinner det alltid gjennom at Nemi målbærer mange av de samme verdiene som Lise Myhre selv og at dette er en svært personlig tegneserie, oppriktig ment sådan. En ny Nemi-bok er også en fest, så også den strålende titulerte Jentestreker.
Pris: 349 (Tronsmo)
Børge Lund – Lunch: Ikke for å være negativ (Egmont)
Bare tittelen på den femte Lunch-boken er verdt prisen i seg selv. «Ikke for å være negativ» er som kjent aldri en opptakt til å si noe som helst positivt, og den er igjen et eksempel på hvordan Børge Lund tar moderne kontormiljøer på kornet. For øvrig har jeg skrevet så mye varmt og pent om serien hans før at jeg ikke trenger gjenta det her. Lunch er og blir en knakende god stripeserie, og denne samlingen som også inkluderer to julefortellinger, ikke minst spesialhistorien Menn som stjeler fra geiter, er like.
essensiell som de fire foregående.
Pris: 199
Juan Díaz Canales & Rubén Pellejero – Corto Maltese: Equatoria (Faraos Cigarer)
Mens det lille kremforlaget Minuskel her hjemme gir ut perfekte utgaver av Hugo Pratts store livsverk, serien om eventyreren, sjømannen og lykkejegeren Corto Maltese, har serien fått et nytt liv lenge etter hans død. Det spanske radarparet Canales (tekst) og Pellejero (tegninger) har fått det offisielle godkjentstempelet fra Pratts arvinger til å fylle inn hullene i Corto Malteses ufullendte biografi. Equatoria er det andre albumet fra denne kanten, utgitt på dansk av Faraos Cigarer. Både dette og Under midnatssolen som kom for et år siden, er forbausende gode. Det danske forlaget utgir albumene både i farger og svart/hvitt.
Pris: 298 (farger) og 348 (svart/hvitt)
Martin Kellerman – Rockypedia Bind 3: 2004-2005 (Bestselgerforlaget)
I tredje bind av Rocky i samlet utgave er vi godt inne i den svenske stripeseriens udiskutable gullalder. Serien har nå som den nærmer seg stripe nummer 1000 etablert seg ettertrykkelig og blitt en suksess, og Martin Kellerman har kanskje aldri vært så trygg og selvsikker i utførelsen av sitt selvbiografiske arbeid. Her er det gjennomgående hylende morsomt, og Rocky/Kellermans privatliv – samt hele hans omgangskrets – utleveres med nådeløs presisjon og stort vidd. Siden jeg først er i gang, må jeg nok en gang også få skryte av Dag Gravems treffsikre oversettelse. Rocky kunne ikke vært i bedre hender.
Pris: 189 (Tronsmo)
Tegnehanne – Blod, svette og tress-is (Egmont)
Hanne Sigbjørnsens selvbiografiske, for ikke å si selvutleverende tegneserie, har nådd bind 3. Her forteller hun i sine sedvanlige tekstblokker og karakteristiske og svært uttrykksfulle illustrasjoner om sykepleieryrket og hvordan hun forlot det for å satse for fullt på karrieren som serieskaper. Blod, svette og tress-is er som en samling illustrerte essays, og atter en gang slår det meg hvor original og ulik alle andre i bransjen Tegnehanne er. Muligens er denne boken en spesielt vellykket julegave til landets sykepleiere, men den har minst like stor – om ikke større – verdi for alle oss andre som kan ha godt av å få et innblikk i disse hverdagsheltenes yrkesliv.
Pris: 199
Jean-Michel Charlier & Jean Giraud – Legenden om Blueberry: Fort Navajo, Legenden om Blueberry: Lovløst land og Legenden om Blueberry: Mannen med stålneven (Egmont)
Egmont ga i årene 2006-2009 ut det som burde vært den definitive utgaven med samlebind av den franske tegneserien om løytnant Blueberry på norsk. Imidlertid var den gjenstand for en god del slurv, spesielt hva angikk tekstingen, og nå lanseres serien på nytt i utgaver som skiller seg marginalt – i positiv retning – fra de foregående. Riktignok er den nye serien heftet der den foregående var innbundet, men tekstingen er gjort på nytt, og uten å ha finlest foresvever det meg også at den nye utgaven er bedre korrekturlest, selv om det er et stykke igjen. De tre første bindene som samler de ti første historiene om den amerikanske kavaleriløytnanten kom nå i høst, og særlig det siste, Mannen med stålneven, viser hvor enestående god historiefortelling som er lagt for dagen her fra Jean-Michel Charlier. Det er også her Jean Girauds tegninger slår ut i full blomst. Blueberry er sannsynligvis den mest kjente av alle de klassiske seriene fra Tempo-bladet (1966-1979), og disse fortellingene er fra den virkelige gullalderen. De kan ikke leses for ofte.
Pris: 190 per bind
Sjekk også: Årets beste album og årets beste låter