Amerikas forente stater feirer nasjonaldag i dag. 4. juli 1776 ble uavhengighetserklæringen fra Storbritannia underskrevet, og republikken var født. USAs historie har vel vært minst like broget som noen annen nasjons, men at amerikanerne har satt sitt preg på verden rundt seg er det ingen tvil om.

Her i Norge har båndene til USA vært historisk sterke, både sosialt og politisk, og den bølgen av amerikansk populærkultur som skylte over oss etter annen verdenskrig, preger oss den dag i dag. Det gjelder også innen musikken, og i anledning dagen presenterer jeg en nydelig spilleliste som belyser forskjellige aspekter ved USAs kultur og historie, sett både innenfra og utenfra, med en rekke forskjellige perspektiver.

At landets sittende president minner langt mer om en trassig fireåring med tilgang til verdens største våpenarsenal enn en faktisk president er urovekkende, særlig med tanke på at de voksne rundt ham i stor grad ser ut til å være både krigshissere og kriminelle, men jeg er likevel blant dem som aldri slutter elske Amerika. Det siste året har jeg besøkt USA tre ganger og vært i Fort Worth og Dallas, Texas; Cleveland, Ohio; Honolulu, Hawaii og Portland, Oregon. Få steder i verden møter jeg så vennlige, hjertelige og hyggelige mennesker som i USA, og å komme hjem derfra til kjølige Norge gir noen perspektiver hva angår sosial omgang og høflighet.

Alle disse tingene til side, happy 4th of July!

Se også: Slik blir vi truffet av musikkens kraft