Forleden skrev jeg om 1980, året som virkelig var avgjørende for mine musikalske preferanser, og 1981 var mye av det samme. Det var sommeren jeg fylte 15, og jeg var stadig som en magnet eller en svamp og sugde til meg alt jeg kunne av ny og spennende musikk. Jeg slukte alt av innhold i musikkavisene Puls og Nye Takter og saumfarte hyllene på Electric Circus og platebarene til Narvesen i Oslo sentrum på jakt etter ny musikk.

Det var en fantastisk tid, og akkurat som 1980 var også 1981 et år der det skjedde noen avgjørende ting for norsk rock. Det var året vi fikk debutplatene til DePress og The Cut, Block To Block og Shadow Talks, begge produsert av engelskmannen John Leckie (Magazine, XTC, The Human League og mer), og det var året da Beranek ble bannlyst av NRK for singlen «Dra til hælvete» og Lars Kilevold mente at «Livet er for kjipt».

Ellers var det mye annet gøy som skjedde. Nøkkelalbum som The Human Leagues Dare, Simple Minds’ Sons And Fascination/Sister Feelings Call, Echo & The Bunnymens Heaven Up Here, Soft Cells Non-Stop Erotic Cabaret, Japans Tin Drum og Depeche Modes Speak & Spell så dagens lys, og vi fikk hitsingler som The Rolling Stones’ «Start Me Up», Queen og David Bowies «Under Pressure», Phil Collins’ «In The Air Tonight» og Kim Wildes «Kids In America». For en spennende tid å være tenåring!

Jeg har samlet mer enn 300 sentrale låter fra 1981 i en spilleliste som åpenbart varer og rekker, med alt det nevnte og veldig mye mer. God fornøyelse!

Sjekk også: Alt det beste fra 1980