Få artister – kvinnelige som mannlige – har et mer særegent uttrykk enn Kate Bush. Gjennom en 40 år lang karriere har hun utgitt et knippe album – ni studioalbum, en plate med nye versjoner av gamle sanger og en liveboks basert på konsertserien Before The Dawn – som trygt kan kalles varierte, eventyrlystne og til tider eksepsjonelt vellydende. Kate Bush er simpelthen en slik artist man bare kan ha den dypeste respekt og beundring for, en kunstner som aldri har inngått kompromisser, men kun fulgt sin egen muse og sine egne instinkter. Det har resultert i en liten, men svært imponerende katalog.

I dag fyller hun 60 år, og jeg har samlet det jeg mener er hennes beste stunder i en spilleliste som teller 25 fantastiske låter. Det er ikke for ingenting at Hounds Of Love-albumet er overrepresentert da det er hennes klart beste i mine ører, men det er ikke mulig ikke å finne mye bra på alle platene hennes. Når jeg tenker etter er kanskje dobbeltalbumet Aerial hennes mest spennende, og hadde det ikke vært for at hele disk 2 i streamingsammenheng kun kan høres som ett langt spor, ville nok flere låter herfra vært med på listen.y

Selv om hun med unntak av de 22 konsertene hun holdt i Londons Hammersmith Apollo i 2014 ikke har spilt live siden The Tour Of Life i 1979 er hun en på alle måter visuell artist og har alltid benyttet musikkvideoen som uttrykksform. Alle videoene hennes er verdt å se, men her legger jeg ved den vakre «Cloudbusting»-videoen med Donald Sutherland. Resten finner du på YouTube-kanalen hennes.

Kommer Kate Bush med ny musikk snart? Ikke godt å si. Hun bruker den tiden hun trenger, og at det nå er gått syv år siden vinteralbumet 50 Words For Snow tror jeg ikke bekymrer henne. Hun er klar når hun er klar, ikke når noen forventer det eller krever det av henne. Så la oss nyte den fantastiske musikken som allerede finnes og krysse fingre for at hun har nye jern i ilden om ikke SÅ lang tid. Gratulerer med dagen skal hun definitivt ha!

Fikk du med deg: Eriks countryskole i ti leksjoner