En av norsk rocks virkelige levende legender, Michael Krohn, fyller 60 år i dag. Hva han har hatt av betydning for utviklingen innen norskspråklig rock er knapt målbart. Som storbypoet med en fullstendig kompromissløs grunnholdning i alt han har gjort de siste 40 årene, har han frontet Raga Rockers og sine andre bandprosjekter med fryktløshet og skarpt vidd, og han har vel aldri – og da mener jeg ALDRI – gått på akkord med seg selv. Michael Krohn har alltid fulgt sine egne innfall.

Jeg hørte ham første gang som trommeslager i et av Norges aller første punkband Kjøtt. Da de ga ut firespors-EPen Et nytt og bedre liv! i 1980 var det Michaels fantastiske «Nei, nei, nei» som var første låt, og Helge Gaarder snerret frem tekstlinjer som «Finnes det noe styggere enn kongebarna? Nei, nei, nei!» som var mildt sagt radikal rockpoesi på den tiden.

Med to låtskrivere – Michael og Helge – som dro i hver sin retning kunne ikke Kjøtt vokse inn i himmelen. I 1982 kastet Michael trommestikkene og startet Raga Rockers der han sto i front, og debuten The Return Of The Raga Rockers kom ut året etter. Dette var adskillig tyngre og mer rockorientert musikk enn hva Kjøtt hadde styrt mot, og der Helge Gaarder fortsatte med sine postpunkprosjekter som Montasje og Cirkus Modern fremsto Michael som rebellen av de to en gang for alle. «Idiot Rock», «Når knoklene blir til gele», «Maskiner i Nirvana» og «Sannhet på boks» var låter som etablerte ham og Raga som noe av det barskeste som sto på en norsk scene.

At Raga med årene ble ansett som en av «de fire store» – sammen med deLillos, Jokke & Valentinerne og Dumdum Boys – skulle bare mangle, med tanke både på hvor stor innflytelse bandet hadde og hvor bra det var. At Michael etter hvert skulle sette i gang andre prosjekter og stadig også vende tilbake til Raga Rockers etter pauser av varierende lengde var som forventet, og selv om Ragas «gullalder» på 80-tallet nok var Michaels mest produktive og musikalsk og poetisk sett mest vellykkede har han gjort andre interessante ting også.

Jeg har laget en spilleliste med 60 sanger fra hele hans karriere, og de kvalitetene som finnes her er ikke til å ta feil av. Michael Krohn er en låtskriver og en kunstner av enormt format. Gratulerer med dagen!

Sjekk også: Ida Jenshus’ fantastiske nye plate