I dag fyller norsk jazz’ førstedame Karin Krog 80 år. Ingen norske jazzsangerinner har som henne markert seg som en så allsidig og internasjonalt suksessrik utøver som henne, og det faktum at hun fremdeles er høyst aktiv sier mye om dedikasjonen hennes til musikken. Sant å si har jeg aldri hørt så veldig mye at det gjør noe på Karin Krog, og det er jo nærmest utspekulert idiotisk med tanke på DEN stemmen, for ikke å snakke om avlevering, eleganse og klasse som hun besitter i tilsynelatende uendelige mengder.

Hun startet sin karriere på den legendariske jazzklubben Penguin Club i Oslo der hun deltok på jam sessions med Kjell Karlsens sekstett i 1955, knappe 18 år gammel. I 1961 opptrådte hun på den aller første jazzfestivalen i Molde, og i 1964 ga hun ut sitt første soloalbum, nydelige By Myself. Hun har hatt et innholdsrikt liv som har ført henne til konsertscener langt utenfor Norges grenser, og hun har spilt med store navn som Dexter Gordon, Lester Bowie, Carla Bley og andre internasjonale størrelser, samt det meste som kan krype og gå av norske jazzmusikere; Jan Garbarek, Arild Andersen, Jon Christensen og mange, mange flere.

Sjekk også: David Byrne er 65 – spilleliste med 65 av hans beste stunder

Jeg har tatt en kjapp runde innom den delen av Karin Krogs katalog som er tilgjengelig på Spotify og satt sammen en spilleliste på 30 sanger, der hun ikke minst tolker klassiske jazzperler som vi har hørt utallige ganger. Felles for Karins versjoner av «Embraceable You», «Summertime», «My Foolish Heart», «Young At Heart» og alle de andre sangene her er imidlertid at hun gir dem nytt liv og at de føles som urørte og nye. Dette er rett og slett en liste som minner oss om hvorfor vi skal gratulere Karin Krog på 80-årsdagen. Hun er en levende legende, intet mindre. Gratulerer SÅ mye, Karin!