Verdens kanskje fremste slidegitarist Ry Cooder fyller 70 år i dag, og hvilken karriere den mannen har bak seg! Aller mest kjent er han nok for filmarbeidet sitt, ikke minst for den ekstremt stemningsskapende musikken han laget for Wim Wenders til filmen Paris, Texas i 1984, der Harry Dean Stanton gjorde sin definerende rolle som Travis Henderson, den angrende synderen som vandrer gjennom ørkenlandskapet på søken etter forsoning med sin ekskone Jane, spilt av Nastassja Kinski. Det er en aldeles nydelig film som slett ikke hadde vært like god uten Cooders musikk. Musikken tar deg rett inn i landskapet og klarer seg også utmerket på egen hånd. Jeg har lagt ved en YouTube-lenke til soundtracket siden det ikke er tilgjengelig i sin helhet på Spotify og Tidal.

https://www.youtube.com/watch?v=WmUpTmJtlnI

Andre viktige soundtrack Cooder står bak er Southern Comfort, The Long Riders, Crossroads og Trespass, og han er nesten like kjent for Buena Vista Social Club-prosjektet, der han dro til Havana og samlet legendariske kubanske musikere i studio. Som soloartist har han også gjort betydelig nytte for seg, blant annet med platene Boomer’s Story, Chicken Skin Music, Bop Till You Drop og Get Rhythm, og han har stilt opp på en endeløs rekke plateutgivelser med andre artister.

For full oversikt over Cooders virke henviser jeg til Wikipedias artikkel og gratulerer herved med 70-årsdagen! Til lykke!

Sjekk også: 100 fete coverlåter del 2