I ettermiddag er det åttendedelsfinale i VM mellom Sverige og Sveits. Da er det ikke noe å lure på; vi heier på «søta bror». Som oppvarming har jeg laget en spilleliste som samler hele 250 perler fra våre naboers rike musikkhistorie. Her er selvsagt verdensstjerner som ABBA, Avicii og The Cardigans representert, men også mer «stuerene» navn som Ebba Grön/Imperiet/Thåström, Stefan Sundström, Lars Demian og Cornelis Vreeswijk.

Dette er ikke et forsøk på å lage en definitiv Sverige-liste, men jeg tør påstå at den om ikke annet gir et godt tverrsnitt av det brede musikalske nedslagsfeltet der i øst. Og én ting skal svenskene virkelig ha: De har i alle år dyrket popmusikken i all dens vidunderlige utfoldelse, og det på sitt eget språk. Siden ABBA vant det vi i gamle dager kalte Melodi Grand Prix med eviggrønne «Waterloo», har svenskene hatt en musikalsk selvtillit som på et vis har gjort dem selvforsynte. De har fremdyrket store suksesser med smarte virkemidler, og denne listen gir deg et enormt utvalg av skamløs popmusikk side om side med mye annet.

Hadde de spilt fotball like godt som de spiller popmusikk hadde det ikke vært noen sak, men la oss krysse fingre for at Sverige går videre til kvartfinale etter dagens kamp. Nå som både Island og Danmark er ute av VM er de vårt siste nordiske håp. Tvi-tvi!

Sjekk også: Áfram Ísland!