Dejlig dansk whisky

J49A1856 1050x701 - Dejlig dansk whisky
Slik så det ut da prins Henrik var på besøk hos Stauning Whisky. Foto: Erik Valebrokk

Jeps, du leser riktig. Det produseres whisky i Danmark. Stauning Whisky ligger en smule værhardt til på den danske vestkysten med Ringkøbing fjord og den lille byen Stauning som nærmeste naboer. Her blåser det og står på, og Stauning-whiskyen tar i seg smaken av vilt hav og torv.

J49A1846 1024x684 - Dejlig dansk whisky
Whiskyautoriteten Jim Murray har gitt sitt godkjentstempel til Stauning Whisky. Foto: Erik Valebrokk

Ildsjelene (for det må de kalles) bak Stauning Whisky har vært inspirert av de røykfulle Islay-whiskyene av typen Laphroaig, Lagavulin og Ardbeg, barskt brennevin som ofte foretrekkes av litt videregående kjennere. Den første spiren til det som i dag er et velfungerende destilleri ble sådd i 2005 da en vennegjeng undret seg over hvorfor det ikke ble produsert kvalitetswhisky i Danmark, og fire år senere var de i gang. Her gjøres alt på gamlemåten, og de malter til og med rugen og bygget som brukes i whiskyen selv. Og alt er naturligvis dansk, både rug, bygg og torv.

DSCF0388 - Dejlig dansk whisky
Det er usedvanlig hyggelig å nyte en “wee dram” og vite at den er dansk. Foto: Helle Øder Valebrokk

Stauning Whisky produserer tre sorter, Traditional (den enkleste å like, laget på bygg og uten bruk av røyking), Peated (også laget på bygg, men i røyket versjon, perfekt for Islay-tilhengere) og Rye (laget på maltet rug som er sjeldent i whiskyverdenen).  På en pressetur til området på forsommeren stoppet vi innom destilleriet for en prøvesmaking, og jeg måtte selvfølgelig kjøpe med en flaske Peated. Jeg drikker sjelden whisky, men denne er seriøst god. Edle, danske dejlige dråper. Skål!

J49A1851 1024x684 - Dejlig dansk whisky
Så det så! Foto: Erik Valebrokk

Les også: Verdens beste bar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.