Når Bendik Hofseths debutalbum IX i 2016 runder 25 år, har überfan og populærmusikk Christer Falck satt seg fore å markere begivenheten. Ettertrykkelig. Jeg har tidligere omtalt Christer som «lystløgner og Robinson-programleder på den ene siden, verdens hyggeligste mann og rock’n’roll-filantrop på den andre», og det han gjør for folk han er fan av, som han synes fortjener litt ekstra oppmerksomhet, er virkelig prisverdig og tilsynelatende helt uselvisk. Sammen med et antall venner og kjente sto han bak Sannhet på boks, det gigantiske hyllestprosjektet til Raga Rockers, og han har gjort andre kule stunt tidligere, dog i noe mindre skala. Men nå slår han altså til igjen i forbindelse med at det er 25 år siden Bendik Hofseth platedebuterte.

Bendik Hofseth den gang da.
Bendik Hofseth den gang da.

IX gikk helt under radaren min da den ble utgitt i 1991. Jeg var ikke veldig interessert i den musikalske lekegrinden Hofseth befant seg i – der han blandet pop, soul, jazz og funk. Med noen av Norges vasseste studiomusikere var den en slik plate som jeg fant totalt meningsløs all den tid jeg var en forutinntatt, smule fordomsfull musikkjournalist med et kanskje ikke helt sunt selvbilde.

Når jeg hører Bendik Hofseths debut i dag skjønner jeg jo at jeg begikk en tabbe ved ikke å høre etter skikkelig. IX låter i grunnen helt kanon, og ikke minst inneholder den en rekke ordentlig gode låter.

For å markere jubileet har utgir Christer IX som en diger og deilig CD-boks, og er i tillegg fødselshjelper til en jubileumsturné som får startskudd på Kongsberg Jazzfestival 9. juli. I kjent Christer Falck-stil er det crowdfunding som gjelder. Skal dette prosjektet bli en realitet – og det er jeg sikker på at det blir – kan du bidra ved å gå inn på denne siden og bestille den pakka som best passer deg. Boksen vil bestå av fire CDer som inneholder følgende:

Disk 1: «IX» remasteret

Disk 2: «IX Live» med liveopptak fra 1990-91, bonusspor, remikser, demoer og
outtakes

Disk 3: «IX Tribute» vil inneholde hele albumet ”IX” innspilt på nytt av en rekke
norske artister (mer info kommer etter hvert).

Disk 4: Bestillingsverket «Q» fra Vossajazz 1991 (71 min) og en Bendik-
dokumentar (28 min)

1991 IX

I tillegg skriver tidligere Dagbladet-journalist Terje Mosnes bok om IX, etter samme mal som de øvrige utgitte i Morgenbladet Topp 100-serien som Christer sparket i gang i 2011. Den legges med i boksen. På New Jelly-siden der du bestiller kan du kjøpe kun boksen eller boksen i kombinasjon med den av konsertene under turneen som passer deg best. Hva venter du på?