Siden det tar veldig mye tid og ressurser å lage en skikkelig musikalsk adventskalender har jeg bestemt meg for å poste noen av de fineste bidragene fra årene 2015-2017 da en rekke flotte norske artister skrev om sine favorittjulesanger for leserne av Mitt liv som Erik. Og hvem vet? Kanskje blir det helt nye bidrag til neste år? Den som lever får se.

I luke nummer 4 i min resirkulerte adventskalender finner vi Marianne Engebretsen som valgte sine ti favorittjulesanger i 2017, samme år som hun slapp sitt strålende debutalbum Redefined. Hun er omsider på trappene med ny musikk, og nå i høst har hun sluppet to singler fra det kommende andrealbumet, «Summerdays» og «Skeleton». Særlig sistnevnte har gjort inntrykk på meg med sin vare, fine stemning, men ikke et vondt ord om «Summerdays» heller.

Hvordan resten av albumet blir gjenstår å se, men Marianne er så talentfull at det nesten garantert blir flotte saker. Det er på tide å overlate henne ordet når hun skal presentere sine julefavoritter:

«This Christmas» – Donny Hathaway 
Jeg vet jeg er langt ifra alene om å beundre Donny Hathaway. «This Christmas» er simpelthen en deilig julelåt fra en stor helt!

«Have Yourself A Merry Little Christmas» – James Taylor
Jeg husker jeg kjøpte denne plata av James Taylor, October Road, i julegave til min bror. Hvorfor det er en julelåt på dette albumet vet jeg ikke, men jeg ble iallfall veldig glad i det den jula og må stadig høre det igjen.

«In Dulce Jubilo» – Bugge Wesseltoft
Denne melodien er så uendelig vakker. Og harmoniene til Bugge gjør meg varm i sjela. Jeg må alltid høre litt på denne låten i jula.

«O Come All Ye Faithful» – Nat King Cole
Det er noe med lyden av korpset, orkesteret og koret på denne låta som er helt fantastisk. Jeg både elsker og drar litt på smilebåndet over det grandiose og storslåtte arrangementet, det er så forventningsfullt. Julemorgenen var i min oppvekst aldri en harmonisk seanse hvor jeg kunne spise godteri og se Tre nøtter til askepott i ro og mak, det var fullt kaos med å skrelle poteter og vaske resten av huset. Men denne låten tar meg tilbake til de timene rett før julekvelden var igang, hvor vi pyntet oss, sprang til kirken, dro hjem igjen, og så ventet på pinnekjøttet mens Sølvguttene sang høyt inn i stua gjennom tv-skjermen etter min mors ønske. Dette albumet fikk jeg i julegave for mange år siden, og det har vært en fast julefavoritt siden.

«Det hev ei rose sprunge» – Trygve Skaug
Den vakreste poesien jeg kan finne i julen. Det føltes bare riktig å velge versjonen til poeten Trygve Skaug.

«O Come O Come Emmanuel» – Sufjan Stevens
Da Sufjan kom ut med albumet Carrie & Lowell falt jeg pladask. Det er noen album jeg må høre om og om igjen, gjerne over et års tid før jeg føler meg ferdig, og dette er et slikt album. En stor inspirasjon, men også et album som gjorde at jeg fikk øynene opp for hans versjon av denne låta. Det er bare helt fantastisk i mine ører.

«Klokkene kallar» – Ingebjørg Bratland
Denne hørte jeg for første gang for et par år siden. Låta er utrolig vakker, men litt trist. Kanskje håpefull om det å få komme hjem, men også litt ensom fordi den handler om savnet hjem. Jeg elsker julehøytiden og tradisjoner og alt det der, men blir samtidig litt trist av at jul er så privat og sentrert rundt min egen familie. Denne sangen tar meg egentlig inn i det paradokset.

«Santa Claus Is Coming To Town» – Jackson 5
Så mye glede i denne!

«All I Want For Christmas Is You» – Mariah Carey
Store deler av min barndom har fått gleden av 90-tallet. Min storesøster forsynte meg ofte med plater av både Wihtney Houston og Mariah Carey, og siden julealbumet til sistnevnte gikk på repeat mens jeg sang inn i hårbørsten med vindu som speil (og til glede for nabolaget), kan jeg ikke utelate den fra listen min. Et av mine kanskje minst stolte øyeblikk, i ettertid iallfall, må være da jeg oppriktig prøvde å synge alle trillene til Mariah på denne låten på julegudstjeneste i åttende klasse.

«O helga natt» – Oslo Domkirkes Guttekor
Hadde Randaberg Mannskor vært tilgjengelig på Spotify eller Tidal, hadde verden fått hørt. Det blir bare ikke ordentlig jul uten å høre Mannskoret synge «O helga natt» med Sven på førstetenor.

Sjekk også: Eigil Bergs favorittjulesanger