Milena Busquets
«Også dette går over»
(Gyldendal)
[usr 4 text=»false»]

Den katalanske fiskerlandsbyen Cadaques, et par timers kjøring nordover fra Barcelona i retning grensen til Frankrike, er mitt sommerparadis. Så å si hver sommer de siste 10-12 årene har Helle og jeg feriert her, og for å si det slik: Det har vi tenkt å fortsette med.

En dag jeg er innom verdens beste bokhandel Tronsmo, som tilfeldigvis og heldigvis ligger her i Oslo, gjør daglig leder Eva meg oppmerksom på en bok jeg må lese. Det er ikke første gang jeg er blitt anbefalt spennende litteratur fra bokhandelens mange kompetente medarbeidere, men det er første gang noen av dem har fortalt meg om en bok med handling fra Cadaques. Og da blir jeg nysgjerrig.

Også dette går over er debutromanen til katalanske Milena Busquets, en noenogførti år gammel forlagskvinne, oversetter og journalist som gjennom sin romanfigur Blanca tar leseren med til de trange smugene i den hvitmalte byen med den flotte kirken som troner med utsikt til den vakre bukta og kystområdene som blant annet inspirerte store deler av Salvador Dalís livsverk. Nå er riktignok ikke dette en utpreget «Cadaques-bok», men landsbyen fungerer som ramme for den enkle handlingen, og det er nok til å gi meg en klart økt tilstedeværelse gjennom handlingen i romanens drøyt to hundre sider.

Gjennom hele boken henvender fortellerpersonen Blanca seg til sin nyss avdøde mor som begraves i første kapittel. Et anstrengt mor-datter-forhold avløses av en sorg Blanca har vanskelig for å forstå rekkevidden av og fører oss inn i en tankeverden full av motstridende følelser, om en forsoning som aldri helt kunne finne sted, og om å tre ut av morens skygge. I det første kapittelet blir vi også kjent med Blancas viktigste ledestjerne i livet, sex. «Jeg lurer på hva som er skikk og bruk for sjekking på kirkegårder», undrer hun når hun får øye på en kjekk mann i begravelsen som hun ikke vet hvem er.

Selv om dette på langt nær er en erotisk roman, er sex et av bokens sentrale temaer. Den holder liv i Blanca, ser henne gjennom nedturer og sorg, men gir ikke varig trøst eller helbredelse. Hun har to sønner med to eksmenn som hun er gode venner med og tar med seg begge til Cadaques for å feriere i morens hus en periode mens hun forsøker å forsone seg med sorgen. I tillegg til eksmenn og barn får hun plass til et par venninner med vedheng i det gamle sommerhuset der hun vokste opp, og som om ikke det er nok er også hennes elsker og hans familie på ferie i Cadaques samtidig.

Les også: En kjærlighetserklæring til Cadaques

En mer konvensjonell forfatter kunne fint funnet på å bruke dette premisset til å skrive en underholdende forviklingsroman i beste P.G. Wodehouse-stil, men Også dette går over er noe helt annet. Milena Busquets klarer på elegant og egentlig ganske direkte vis å føre leseren inn i Blancas virvar av følelser og assosiasjons- og tankerekker, og skaper en helstøpt og gjenkjennelig romanfigur. Blancas tanker er av veldig privat og personlig karakter, alltid henvendt til den avdøde moren, og romanen kan best karakteriseres som en slags melankolsk komedie.

For meg er nok dette likevel en forholdsvis forglemmelig roman, men jeg er neppe helt i målgruppa heller. Er du kvinne, for eksempel på Blancas eller forfatterens alder, altså i 40-årene, vil jeg derimot tro at du kan finne denne boken helt på høyden. Likevel opptok den meg nok til å ville skrive noen linjer, og da ikke bare fordi handlingen er lagt til Cadaques. Det er alltid godt med bøker som gir deg nye perspektiver på tilværelsen, og sådeles lykkes Også dette går over. Dessuten ga den meg lyst til umiddelbart å planlegge en ny tur til sommerparadiset mitt, og det er jo en kjærkommen bonus.

La meg avslutningsvis nevne at du ikke må tro for mye på baksideteksten til den norske utgaven av boken i tilfelle du kikker på den. Der omtales Cadaques som «det katalanske motstykket til St. Tropez», men det er veldig langt fra de enorme yachtene på Côte d’Azur til charterbåtene på Costa Brava som stopper innom Cadaques et par-tre ganger hver dag.

Milena Busquets og jeg har iallfall én ting felles, vi er begge glade i Cadaques. Foto: Arantxa Díez
Milena Busquets og jeg har iallfall én ting felles, vi er begge glade i Cadaques. Foto: Arantxa Díez