Gratulerer så innmari til Henning Kvitnes som fyller 60 år i dag. Han er en av våre største slitere som år etter år reiser rundt og spiller og gir ut plater med forholdsvis høy frekvens. Dette til tross for at han flere ganger har truet med å pensjonere seg fra låtskriveryrket. Det ser heldigvis ut til at hornet er utømmelig. Nå på fredag kom den flotte «Svevende», den tredje (?) smakebiten fra hans kommende album som faktisk blir hans første på fire år! Lenger spenn mellom plater har han aldri vist faktisk.

Er det én ting som skal sies i anledning 60-årsdagen er at han har fortjent en pust i bakken. Selv om det har vært både opp- og nedturer i sangkatalogen hans og enkelte perioder avgjort har vært mer spennende å følge enn andre, har vi her å gjøre med en mann som har skrevet så mange gode låter at det var vanskelig for meg å begrense meg til et utvalg på 60 når jeg nå skulle lage en spilleliste.

Da han en gang for alle bestemte seg for å skrive låter på norsk med albumet Bare vente litt på sjelen i 2004, ble han også ganske snart et slags folkeeie. Etter mye vingling mellom norsk- og engelskspråklige tekster var det som han omsider tok et valg, og det gjorde seg også positive utslag på kvaliteten. Den ble herfra – og har vært det hele veien siden – adskillig jevnere enn opp til da. Han ble også såpass populær at han i større grad enn mange andre som har deltatt kunne forsvare en plass i TV-programmet Hver gang vi møtes.

For øvrig må jeg nevne at «Big Burden», åpningssangen fra Same Shit, New Wrapping, det ene albumet han spilte inn og ga ut med bandet Young Lords i 1980, fremdeles er en av mine favorittpoplåter skrevet av en nordmann. Den er under tre minutters ungdommelig new wave-perfeksjon og ga støtet til en lang karriere med kremlåter. Kvitnes dannet deretter bandene Saturday Cowboys, Henning Kvitnes’ Next Step og Little Eden, før han bestemte seg for at det var soloartist han skulle være med platen Veien hjem i 1991.

Denne spillelisten inneholder sanger fra samtlige av Hennings plater, med unntak av Open Roads, det andre Next Step-albumet fra 1984, som ikke er tilgjengelig for strømming. Jeg skulle gjerne også hatt med nydelige «Til fots over Grønland» med den fantastiske tekstlinjen «til fots over Grønland i londonklær», men den er kun å finne på samleplaten På godt norsk (2003) som heller ikke er tilgjengelig.

Med det ønsker jeg nok en gang gratulerer med dagen, Henning! Du har brukt de 60 årene dine godt!

Sjekk også: Burt Bacharach er 90 – her er den store spillelisten