Hvis du er på en spasertur i Edinburgh en solskinnsdag, da må du passe opp. Det kan hende du blir sett på! I et høyt tårn ikke så langt fra Edinburgh Castle ligger Camera Obscura, en turistattraksjon i særklasse. Der kan man ved hjelp av en oppfinnelse fra 1853 kan se på folk på Royal Mile og rundt omkring i Edinburgh ved hjelp av et speil og et hvitt rundt bord.

Av  BORGAR BØHN KASTNES

Nå sitter du sikkert og klør deg i hodet og lurer på hvordan i all verden dette fungerer? Det kan jeg forklare! Ved hjelp av et speil i toppen av bygningen reflekteres det lys som videre går gjennom tre linser som fokuserer lyset og videre ned på et bord sånn at alle kan se bildet. Ved hjelp av denne fantastiske oppfinnelsen kan man se 360 grader rundt i Edinburgh! Denne oppfinnelsen var ikke like effektiv på 1800-tallet, men i 1947 ble det installert kraftigere og bedre linser som gjorde at man så et mye klarere og bedre bilde av byen.

Foto: Borgar Bøhn Kastnes
Dette er bordet som ble brukt, dette er før lyset ble skrudd av. Dessverre var det ikke lov til å ta bilder under forestillingen. Foto: Borgar Bøhn Kastnes

Camera Obscura ble også brukt mye i tegning. Når man tegnet landskap ble bildet av det man skulle tegne projisert på arket eller lerretet. Dette gjorde det mye lettere å tegne landskap siden man kunne følge landskapet på bordet istedenfor å visualisere det man skulle tegne. Denne teknologien er utrolig enkel, og er antagelig noe av det som inspirerte til skapelsen av moderne kameraer.

I 1776 kjøpte en mann ved navn Thomas Short et «gotisk hus» der han satte opp et lite observatorium. Noen år senere – i 1788 – døde Short, og observatoriet ble stående tomt. I 1827 kom optikeren Maria Theresa Short til Edinburgh, og hevdet at hun var Thomas Shorts datter. Hun gjorde krav på observatoriet, men selv om hun møtte sterk motstand fordi få trodde hun var hans datter, fikk hun observatoriet etter en lang kamp. Hun satt opp en attraksjon for folket, et lite hus med et Camera Obscura. Maria giftet seg i 1849, og i 1852 kjøpte hun et hus på Castle Hill, det som nå er Royal Mile. Med sponsorers hjelp bygde hun en ekstra etasje med et camera obscura i toppen. I 1861 var hun 58 år gammel og bodde i tårnet sitt, men hadde hun virkelig vært Shorts datter hadde hun vært 82, så det er liten sjanse at hun faktisk var det.

Foto: Borgar Bøhn Kastnes
Utsikt mot Old Town, også fra Camera Obscuras terrasse Foto: Borgar Bøhn Kastnes

Når du kjøper inngangsbillett får du vite hvilken forestilling du har fått plass på. Jeg fikk en liten prat med to av guidene på Camera Obsura.

– Når dere guider folk gjennom Edinburgh, ser dere noen ganger noe som overasker dere, som dere aldri har sett før?

– Noen ganger, det var en gang en danseoppvisning på Royal Mile og da ble jeg ganske forfjamset og surret litt forteller Heather

– Blir dere noen gang lei av å se det samme om og om igjen?

– Vi endrer litt på turen for å ikke bli lei, for det blir litt lite engasjement hvis det er det samme som alltid, svarer de i kor.

Foto: Borgar Bøhn Kastnes
Heather til høyre og Naomi til venstre Foto: Borgar Bøhn Kastnes

I etasjene under er det en annen viktig ting å få med seg, World of Illusions. Dette er fire etasjer med triks og kule oppfinnelser laget for å lure deg eller få deg til å si «wow» eller «kult!». Noen av attraksjonene kan for eksempel være hologrammer, speillabyrint og mange, mange flere. Du kan berøre plasmakuler og ta på et lysstoffrør og se det gløde, du kan bytte nese eller øyne med en venn eller se utrolige illusjoner og triks.

Foto: Borgar Bøhn Kastnes
Inne i speillabyrinten i World of Illusions Foto: Borgar Bøhn Kastnes

Camera Obscura og World of Illusions er et sted man må besøke når man er i Edinburgh. Det er en opplevelse alle aldersgrupper kommer til å ha glede av. Billetten din varer hele dagen så man kan gå ut, kjøpe noe å spise og komme tilbake og nyte enda mer av de kule attraksjonene. Dessverre er det ingen heis siden bygningen er så gammel. Det kan bli tungt å gå oppover trappene, men det er hvileplasser i hele tårnet, og når du til slutt kommer opp er det verdt det for den utrolige utsikten over Edinburgh. Bare husk at opplevelsen din kan variere siden det er ofte litt dårlig vær og tåke i Edinburgh, men noe ser man uansett. Jeg har vært der to ganger, og det har vært like gøy begge ganger! Hvis du er i Edinburgh vet du altså hvor du bør dra. Camera Obscura er en attraksjon for alle aldersgrupper.

Foto: Borgar Bøhn Kastnes
Logoen til Camera Obscura. Foto: Borgar Bøhn Kastnes

Les også: Borgars hotelltips