Det er en kunst å lage gode tolkninger av andres sanger. I langt de fleste tilfeller vil sangene allerede foreligge i mer eller mindre definitive versjoner, men like fullt er det stadig mange artister som prøver å hedre originalen, gjøre den til «sin egen» eller – og dette er for de virkelig vågale og ikke minst i overkant optimistiske – overgå originalen.

Det siste pleier å gå sånn passe, men det finnes eksempler på at det lar seg gjøre. Det er ikke ofte, men jeg tror mange vil være enige i at både The Isley Brothers og The Beatles gruser The Top Notes’ original av «Twist And Shout». Selv er jeg også av den oppfatning at Roxy Musics versjon av John Lennons «Jealous Guy» er å foretrekke, og jeg kan også gå i krigen for å forsvare David Bowies tolkning av «Wild Is The Wind», både mot Johnny Mathis’ originalinnspilling og Nina Simones heller ikke uefne versjon.

Det er lenge siden jeg har laget en spilleliste med gode coverversjoner, så jeg tenkte det var på tide, og jeg har strukket meg langt for å finne 100 fantastiske eksempler på fenomenets fortreffelighet. Jeg skal ikke hevde at noen av disse er bedre enn originalene, men i mange tilfeller er det neimen ikke langt unna heller.

Av den grunn vil den intelligente observatør forstå at ingen av eksemplene nevnt over er med på denne listen. Det du derimot får er enestående gode tolkninger av «Rock And Roll Music» (original Chuck Berry, cover av The Beatles), «The Chokin’ Kind» (Waylon Jennings/Willie Nelson), «This Must Be The Place (Naive Melody)» (Talking Heads/Gloria), «Where The Boys Are» (Connie Francis/The Czars), «Why Can’t We Live Together» (Timmy Thomas/Sade), «We Belong Together» (Robert & Johnny/Los Lobos), «A New England» (Billy Bragg/Kirsty MacColl), «The Way Young Lovers Do» (Van Morrison/Maria McKee), «Only The Strong Survive» (Jerry Butler/Billy Paul), «For The Good Times» (Kris Kristofferson/Lloyd Cole og Jill Sobule) og 90 andre, og når jeg tenker etter tror jeg faktisk Aretha Franklins versjon av Otis Reddings «Respect» overgår originalen blant disse.

Da setter vi over til musikken. God fornøyelse!