Oslo Ess
«Leter etter deg»
(Drabant Music)
[usr 6 text=»false»]

I mars kommer Oslo Ess med sitt femte album Frie radikaler. Det er en god nyhet i seg selv, og dagens andre gode nyhet er at vi kjører en ørliten førpremiere på «Leter etter deg», første single som slippes digitalt på fredag. Skal vi dømme ut ifra den er det ingenting som tyder på at bandet har en kjedelig plate på gang nå heller.

«Leter etter deg» spruter i kjent Oslo Ess-stil av energi, med et frenetisk øs og en uimotståelig melodi. Åsmund Lande synger med hjertet utenpå brystkassa og blottlegger seg i det som i essens er en ren kjærlighetssang. Budskapet er såre enkelt: Fortellerpersonen har sett seg selv i et lys som harmonerer dårlig med hans indre personlighet, tatt jenta som har forbarmet seg over ham og forelsket seg i ham for gitt, og har (sannsynligvis) forspilt sin sjanse:

Fri som en fugl, hah, tøft å være kul…
Gratulerer med dagen, mann, og god jævla jul!
Jeg trodde jeg var beinhard så jeg flytta opp til Svalbard
Men kom hjem med lua i hånda igjen

For jeg må, bare må, bare må, bare må bare må må må….
Bare må få lov å håpe på
At en gang, om vi sees igjen,
vil du se på meg som noe annet enn
den kongen av alle luftslott som jeg var

Nå er vår mann, som tittelen tilsier, på leting, og det skal han antagelig få fortsette med. Det er en klassisk historie med godt ankerfeste i Oslo Ess’ urbane og hverdagslige tekstunivers.Hva angår det musikalske siterer jeg like godt meg selv, fra da jeg anmeldte bandets opptreden på Norwegian Wood i sommer: «Oslo Ess’ energiske poppunk er noe av det mest allsangvennlige, intenst melodiske du finner innen sjangeren, og kvartetten låner de beste elementene fra gamle «urpunkere» som UK Subs, Stiff Little Fingers og Sham 69, koblet med «moderne» amerikansk poppunk og skapunk av typen Rancid, Green Day og The Offspring. Her går det altså unna, og det går unna med til dels latterlig fengende låter.»

Ingenting ved «Leter etter deg» skiller seg nevneverdig fra formelen, og takke min skaper for det! Dette er Oslo Ess akkurat slik jeg vil høre dem, fulle av melodisk energi, et øs av en annen verden og en ektefølt jubellåt. Om det går på dunken for protagonisten går det i det minste på dunken med en humørbombe av en låt. Hvor gærent det enn er, kan du ikke annet enn glise av musikken til Oslo Ess. Det er så mye smittende entusiasme her at du ikke kan sitte og deppe.

Sjekk også: På vin- og matsafari i La Rioja

Er det punk? Er det pop? Begge deler i fullt monn, faktisk. «Leter etter deg» er som sådan i godt selskap med «Alt jeg trenger», «Midnatt», «Bislett Stadion», «Konge uten ei krone», «Det brenner under beina mine» og en haug andre låter fra Oslo Ess-katalogen. Åsmund Lande og hans våpendragere Peter Larsson, Knut-Oscar Nymo og Håvard Takle Ohr har gjort det igjen, med litt ekstra hjelp fra Simen Nyutstumo Stensland på orgel og Nick Terry i produsentstolen.

Konklusjonen er klar: «Leter etter deg» er skamløst fengende.

Sjekk også: Kunsten å gjøre andres sanger til sine egne