Sommeren står for døren, og mange er i ferd med å starte ferien. Da hører gode bøker med, så jeg tenkte å by på noen gode boktips. Her er ti favorittbøker, nye som gamle, i forskjellige sjangere. Noe for alle, håper jeg, men selv liker jeg hele bunken. (Alle boktitlene har lenker til nettbutikker der du kan kjøpe dem.)

Compton Mackenzie – Whiskey Galore

En fullstendig koko roman om hva som skjer med de avsidesliggende skotske øyene Great Todday og Little Todday i de ytre Hebridene når et lasteskip fylt med 50 000 flasker whiskey forliser under den andre verdenskrig og øyene er fullstendig tørrlagt og de tørste skotter går på veggen. Noe av det mest hysteriske jeg har lest.

Jonas Jonasson – Analfabeten som kunne regne

Hvis du synes Hundreåringen som klatret ut gjennom et vindu og forsvant var morsom er det stor sjanse for at du vil sette pris på svenske Jonassons oppfølger. Her blir vi kjent med en ung sørafrikansk jente som kommer til Sverige, der hun gjør en viss karriere, svært overraskende sådan. Historien om Nombeko Mayeki er intet annet enn burlesk og hylende morsom.

Richard Flanagan – The Narrow Road To The Deep North

Nydelig skrevet, men brutal roman om australske straffanger som under den andre verdenskrig blir satt til å bygge den mislykkede Burma-jernbanen gjennom Thailands jungel der de dør som fluer som resultat av mishandling, matmangel og sykdommer. Det er samme historie som ligger til grunn for David Leans storslåtte film Broen over Kwai. Norsk oversettelse kan bestilles her.

Nic Pizzolatto – Galveston

Pizzolatto er mannen bak den fantastiske HBO-serien True Detective som jeg nettopp har hatt den utsøkte gleden av å ta opp igjen med lanseringen av sesong 2. Samme dag som Roy Cady blir diagnostisert med en dødelig sykdom skjønner han at sjefen hans, en shady bareier og lånehai, vil ta ham av dage. Det gir Roy en anledning til slå fra seg for siste gang. Velskrevet, spennende og spooky, med ledetråder til True Detective. Norsk oversettelse kan bestilles her.

John Green – The Fault In Our Stars

Du kan si hva du vil, men en bok om tenåringer med kreft er i utgangspunktet alt annet enn lystig lesning. Likevel er The Fault In Our Stars (med den hjelpeløse norske tittelen Faen ta skjebnen) en aldeles nydelig, rørende og faktisk også humoristisk bok om et av vår tids store tabuer. Se gjerne filmatiseringen også som er veldig fin. Norsk oversettelse kan bestilles her.

Maria Navarro Skaranger – Alle utlendinger har lukka gardiner

En av de kuleste, mest originale bøkene jeg har lest på lang tid. Maria Navarro Skaranger debuterte tidligere i år, 20 år gammel, med denne flotte førstehåndsskildringen av hvordan det er å vokse opp i et flerkulturelt miljø i en av Oslos drabantbyer. Hun skriver på et helt eget konstruert «kebabnorsk», og med humor og glød og en tydelig sterk skriveglede. Med sine knappe 100 sider er den muligens kort, men aldeles fantastisk!

Don Winslow – The Power Of The Dog 

Den meksikanske narkotikatrafikken er blant de mest brutale i verden, og Don Winslows episke roman fra 2005 tar oss tilbake til 1975 og 30 år fremover og skildrer fremveksten av de store kartellene. Boken er sykt spennende, svært brutal og på sitt vis veldig fascinerende. I disse dager utgis oppfølgeren The Cartel, og jeg tar det nesten for gitt at den vil vise en Winslow tilbake i slag etter noen svake romaner. Norsk oversettelse kan bestilles her.

Harper Lee – To Kill A Mockingbird

Dette er en av de flotteste humanistiske romanene jeg har lest, utgitt i 1960 og Harper Lees til nå eneste utgitte roman. Den har fått ny aktualitet som et uutgitt manus av forfatteren, Go Set A Watchman, blir utgitt om en måneds tid. Den ble skrevet før, men har handling satt 20 år etter hendelsene i To Kill A Mockingbird. Tid for et gjensyn her altså. Norsk oversettelse kan bestilles her.

Frode Grytten – Vente på fuglen

Å skrive en historie på 140 tegn krever sin mann, og den mannen er Frode Grytten. Her har han samlet 202 «Twitter-noveller» som jeg oppfatter som smått geniale. Her er én: «Mann (72) vaknar av røster i huset. Han blir glad, før han hugsar at dei kjem frå tv-en. Etter at kona gikk bort, har han ikke slått av.»

Larry McMurtry – Lonesome Dove

Tidenes beste westernroman, en episk skildring av en kvegdrift fra Texas til Montana som fikk Pulitzerprisen i 1985. McMurtry har også skrevet tre andre romaner i denne serien, Dead Man’s Walk og Comanche Moon (med handlingen lagt før Lonesome Dove) og Streets Of Laredo (handling senere). Alle er bra, men det er Lonesome Dove som virkelig skinner. Se gjerne også TV-serien med Robert Duvall og Tommy Lee Jones. Saker!