Wow! I går vant Helle NM for amatørkokker under Matstreif-festivalen på Rådhusplassen i Oslo. Jeg er en stolt, og ikke minst, heldig mann. Jeg får jo tross alt smake på både faktiske vinnerretter og andre retter som smaker som vinnerretter, men som aldri kommer lenger enn til spisebordet vårt.
Det er ikke første gang Helle deltar i en kokkekonkurranse, og heller ikke første gang hun vinner. Tidligere har hun hentet hjem NM-tittelen for hobbykokker i 2011, og hun har en rekke andre- og tredjepriser bak seg fra forskjellige konkurranser. En gang var jeg sågar med som commis – eller assistent som vi også sier – men da måtte vi nøye oss med en tredjeplass. Jeg liker meg naturlig nok best som tilskuer og heiagjeng. Og han som smaker på alle godsakene.
Helle og hennes motstander Randi hadde kvalifisert seg til gårsdagens NM-finale med to vidt forskjellige torskeretter. På forhånd hadde Helle liten tro på å hale inn seieren, mens jeg var desto mer sikker på at hun ville vinne. Noen ganger føles det ekstra godt å ha rett.
De tre dommerne Jostein Medhus fra Kulinarisk Akademi, Christer Rodin fra Restaurant Fjord og Sebastian Gomez fra Feinschmecker fremhevet Helles valg av råvarer som utslagsgivende, men for å være helt ærlig tror jeg nok det var et par andre ting som sikret henne seieren også. Det lar vi imidlertid ligge, og jeg gratulerer heller den flotta kona mi for ørtende gang. Her er vinneroppskriften – og jeg garanterer at den er god. Den tar en halvtime å lage, og oppskriften er til to personer. Og en siste ting: Gå for all del inn på den fantastiske bloggen hennes, Helles Kitchen, og sjekk ut andre oppskrifter, reiseskildringer og restauranttips.
Lettsaltet torsk med kantareller, spisskål, spekeskinke og hasselnøtter
Ingredienser:
400 g ryggstykke uten bein av lettsaltet torsk
1/2 spisskål eller sommerkål
6 medium store nypoteter
1 neve hasselnøtter
timian
1 god neve små kantareller (ca 20-30 stk)
2 skiver god spekeskinke med lavt saltinnhold (Santa Kristina eller Æra er to norske som er veldig bra)
Ca 50 g smør
salt og pepper
1/4 ts sukker
Fremgangsmåte:
Start med å dele torskestykket i to passe deler. Du kan godt beholde skinnet på. Legg stykkene i en ildfast form. Sett til side.
Sett ovnen på 200 grader, varmluft.
Del nøttene i to og legg dem i en ildfast skål. La disse riste i ovnen i ca 10 minutter. Gni av det brune skinnet på nøttene når du tar dem ut av ovnen.
Legg spekeskinkeskivene på et bakepapir og stek sprø i ovnen. Dette tar ca 5 minutter, men følg med slik at de ikke brenner seg.
Vask potetene og del dem i 1 cm tykke skiver. Behold skallet på. Forkok dem i saltet vann. Hell av vannet og la fuktigheten dampe bort.
Rens kantarellene og stek dem i 1 ss smør og sukker. Strø litt salt og pepper over, samt 1 ts hakket timian. Stek til de er gylne. Ha nøttene i og bland. Sett til side.
Stek potetskivene i litt smør i pannen.
Skjær kålen i tynne strimler og skyll dem. Varm en gryte med 2 ss smør og surr kålen noen minutter sammen med litt salt og pepper. Det skal være krønsj i kålen, så ikke varmebehandle den for lenge.
Sett torskestykkene i ovnen i ca 10 minutter. Dra av skinnet når fisken er ferdig og anrett med potetskiver og kål i bunnen, så fisken, spekeskinkeskive på toppen og sopp og nøtter rundt. Ha noen timianblader på retten til pynt.